Sandoz Healthcare Access Challenge: Ψηφιακές λύσεις σε θέματα περίθαλψης

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η Sandoz στο πλαίσιο της συνεχούς δέσμευσής της για τη βελτίωση της πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, παρουσίασε ένα νέο σχέδιο δράσης που εξετάζει τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι ψηφιακές λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε τοπικό επίπεδο.

Η Λευκή Βίβλος (“Sandoz Healthcare Access Challenge (HACk):

Βελτιώνοντας την πρόσβαση στην περίθαλψη μέσω ψηφιακής καινοτομίας που απευθύνεται στον τοπικό πληθυσμό») περιγράφει τον σημαντικό ρόλο της ψηφιακής καινοτομίας σε τοπικό επίπεδο στο πλαίσιο μιας συνολικής προσέγγισης για την διεύρυνση της πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη παγκοσμίως.

Η δημοσίευση, η οποία συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2018, σηματοδοτεί επίσης την πρώτη επέτειο για την πρωτοβουλία Sandoz HACk που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2017. Πρόκειται για έναν παγκόσμιο διαγωνισμό που καλεί τους νέους σε όλον τον κόσμο να υιοθετήσουν προσεγγίσεις εμπνευσμένες από τον ψηφιακό κόσμο για τον «επαναπροσδιορισμό της πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

Στην εισαγωγή του, ο Martin Kelly, συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της HealthXL, δηλώνει: «Σκεφτείτε τον όγκο των πληροφοριών και της διασύνδεσης που έχουμε τώρα: η λύση σε κάποια από αυτά τα προβλήματα είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να βοηθήσουν τον ίδιο τους τον εαυτό, τόσο στον αναπτυγμένο όσο και στον αναπτυσσόμενο κόσμο.»

Ο Richard Francis, Διευθύνων Σύμβουλος της Sandoz, προσθέτει:

«Η ίδια η φύση των ψηφιακών λύσεων, με έμφαση στη δικτύωση και τις διασυνοριακές επικοινωνίες, σημαίνει ότι όχι μόνο οι ασθενείς έχουν την ικανότητα να μάθουν και να διαχειρίζονται την υγεία τους, αλλά ότι μπορούν πιο εύκολα να διαδοθούν αποτελεσματικές λύσεις από τη μία χώρα στην άλλη.»

Η Λευκή Βίβλος συνοψίζει τα μέχρι σήμερα «διδάγματα» από τα τρία πετυχημένα έργα του 2017, ιδιαίτερα την ανάγκη για παροχή πιο άμεσης υποστήριξης νωρίτερα κατά τη διαδικασία. Επικεντρώνεται στη σημασία ενός διαύλου συνεργασίας ώστε αυτοί που καινοτομούν να μετατρέψουν γρήγορα τις ιδέες τους από πρώιμες θεωρίες σε βιώσιμα προϊόντα, έτοιμα να λανσαριστούν.

Περιγράφει επίσης πώς αυτά τα διδάγματα θα συμβάλλουν στην καθοδήγηση της ατζέντας για το επερχόμενο HACk. Ο διαγωνισμός πρόκειται να ξεκινήσει τον Ιούνιο, ενώ η ημερομηνία και το μέρος που θα γίνει η επιλογή και κρίση αναμένεται να επιβεβαιωθούν.

Όλες οι ιδέες που διακρίθηκαν το 2017 πρότειναν καινοτόμους τρόπους χρήσης των κινητών τεχνολογιών για τη σύνδεση των ασθενών με τους φροντιστές και τα απαραίτητα φάρμακα, αντιμετωπίζοντας ζητήματα πρόσβασης συγκεκριμένα για τη χώρα τους, αλλά με τη δυνατότητα οι λύσεις να εφαρμοστούν και αλλού. Ο φετινός διαγωνισμός θα κινηθεί προς μια ευρύτερη προσέγγιση των ψηφιακών λύσεων, συμπεριλαμβανομένων και των τεχνολογιών κινητής τηλεφωνίας αλλά και πέρα από αυτές.

Η Sandoz ξεκίνησε αρχικά το HACk ως πιλοτικό πρόγραμμα, με αφετηρία την πεποίθησή της ότι – παρά την πρόοδο της σύγχρονης ιατρικής – η καθολική πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη παραμένει η μόνη ευρεία ανεκπλήρωτη ιατρική ανάγκη για όλον τον κόσμο. Ο στόχος του επερχόμενου HACk θα είναι να μετατρέψει ένα πετυχημένο πιλοτικό πρόγραμμα σε ένα βιώσιμο παγκόσμιο πρόγραμμα για την υποστήριξη και προώθηση καινοτόμων ψηφιακών προσεγγίσεων με στόχο να «κάνει την πρόσβαση πραγματικότητα».

Ο Roberto Ascione, Διευθύνων Σύμβουλος της Healthware International και ειδικός σύμβουλος στο διαγωνισμό του 2017, δηλώνει: «Ενθαρρύνω τη Sandoz να συνεχίσει προς αυτήν την κατεύθυνση και να στρέψει τις δράσεις της ακόμη πιο άμεσα στις προσπάθειες αυτές, με στόχο να φέρει πραγματικές καινοτόμες λύσεις στην αγορά.»

Σχετικά με τα έργα του Sandoz HACk που κέρδισαν το 2017

• Το GoPharma είναι μια λύση τηλεφαρμακευτικής που βασίζεται σε έξυπνες συσκευές και αναπτύχθηκε από τους Elvin Blankson, Priscilla Adu-Darko και Lebene Soga η οποία γεφυρώνει το χάσμα δεξιοτήτων συνδέοντας ιατρικούς βοηθούς σε αγροτικές εγκαταστάσεις ή κλινικές με εκπαιδευμένους φαρμακοποιούς σε πόλεις που μπορούν να εποπτεύουν εγχειρίσεις σε πραγματικό χρόνο σε διαφορετικές τοποθεσίες. Το GoPharma είναι τώρα ενεργό και διαθέσιμο σε 16 σημεία διανομής σε ολόκληρη την Γκάνα. Η λειτουργικότητα ελέγχεται μέσω της εφαρμογής WhatsApp, ενώ ερευνάται η ανάπτυξη της εφαρμογής.

• Το Blood Drive είναι μια κοινωνική πλατφόρμα για την ενθάρρυνση αιμοδοσίας για ασθενείς με θαλασσαιμία.

Η εφαρμογή για κινητά βοηθά τους δωρητές να δημιουργήσουν ιστορικό αιμοδοσίας και να δουν εύκολα τις δωρεές τους. Από τη στιγμή που κέρδισε στο διαγωνισμό, ο Mohamed Shuraih εργάζεται για ένα ελάχιστο βιώσιμο προϊόν αναδεικνύοντας τη λειτουργικότητά του. Είναι σε συζητήσεις με το Κέντρο Θαλασσαιμίας των Μαλδίβων σχετικά με μια συνεργασία για το Blood Drive.

• Το Sali είναι μια διαδραστική εφαρμογή για κινητά που εκπαιδεύει, παρακινεί και καθοδηγεί μη-επαγγελματίες να χειρίζονται αποτελεσματικά την καρδιοπνευμονική ανάνηψη, χρησιμοποιώντας ακουστικά και οπτικά μηνύματα.

Πιο πρόσφατα, ο Joel Alejandro και η Kyla Relucio πραγματοποίησαν έρευνα αγοράς για την εφαρμογή Sali και ανέπτυξαν ένα πρωτότυπο. Εισάγουν την τεχνολογία σε συνεργαζόμενα σχολεία και κοινότητες, κυρίως για να ελέγξουν την αποδοχή και τη χρηστικότητα της εφαρμογής. Ο Joel και η Kyla αναπτύσσουν επίσης ένα πλάνο μάρκετινγκ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ξεκινήσουν μια Sali (Lifesaver) διαδικτυακή κοινότητα.