Σάλιο: Δείτε πόσα δείχνει για την κατάσταση της υγείας σας

  • Iatropedia
Γνωρίζατε ότι κάθε μέρα το σώμα σας παράγει περίπου 1,4 λίτρα σάλιου; Αλλά το πιο πιθανό είναι ότι δεν σκέφτεστε καθόλου τι προσφέρει το σάλιο στον οργανισμό σας και τι μπορεί να δείξει για την κατάσταση της λειτουργίας αυτού, με βάση την υφή και την ποσότητά του.

Το σάλιο είναι ένα φυσικό απολυμαντικό. Βοηθά στη διατήρηση της υγείας των ούλων σας, στην πρόληψη της φθοράς των δοντιών, απομακρύνει σωματίδια από υπολείμματα τροφών στο στόμα και παρέχει ουσίες που καταπολεμούν λοιμώξεις και βλάβες στα δόντια και το στόμα.

Το σάλιο μπορεί επίσης να είναι δείκτης για κάποια σημαντικά πράγματα στον οργανισμό σας…

Δεν παράγετε αρκετό σάλιο

Μπορεί να φταίνε τα φάρμακά σας. Πάνω από 300 φάρμακα, όπως αποσυμφορητικά και αντιισταμινικά, προκαλούν ξηροστομία ως παρενέργεια. Το ξηρό στόμα τείνει να εμφανίζεται συχνότερα όσο μεγαλώνετε, καθώς οι μεγαλύτεροι άνθρωποι παίρνουν και περισσότερα φάρμακα. Εάν παίρνετε κάποιο φάρμακο που σας προκαλεί ξηροστομία, να είστε πιο προσεκτικοί με την υγιεινή των δοντιών σας για να αποφύγετε τις κοιλότητες στα δόντια. Να βουρτσίζετε δύο φορές καθημερινά μια φθοριούχο οδοντόκρεμα και να επισκέπτεστε τον οδοντίατρο σας για τακτικούς ελέγχους.

Παράγετε πάρα πολύ σάλιο

Οι έγκυες γυναίκες έχουν την τάση να παράγουν περισσότερο σάλιο. Αυτό μπορεί να οφείλεται στις μεταβαλλόμενες ορμόνες ή απλά να είναι μια παρενέργεια της ναυτίας που συνοδεύει πολλές στιγμές στην καθημερινότητά τους. Δεν υπάρχουν κίνδυνοι από κάτι τέτοιο. Μπορείτε να μασάτε τσίχλα για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να καταπιεί ασυνείδητα πιο εύκολα το παραπάνω σάλιο.

Το σάλιο είναι λευκό και δημιουργεί “σβόλους”

Μπορεί να έχετε μια λοίμωξη του στόματος. Ο μύκητας Candida albicans μπορεί να προκαλέσει μια μόλυνση ζύμης στο στόμα σας. Αν και είναι σπάνια πάθηση σε υγιείς ενήλικες, οι άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι, δεδομένου ότι τα σάκχαρα στο σάλιο μπορεί να οδηγήσουν σε ανάπτυξη ζύμης. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει ένα αντιμυκητιασικό φάρμακο για να καθαρίσει τη μόλυνση.

Είναι πάρα πολύ όξινο

Δεν μπορείτε να γευτείτε ουσιαστικά τη διαφορά, αλλά το στόμα σε γενικές γραμμές είναι κοντά σε ένα ουδέτερο pH (περίπου 7). Ένας οδοντίατρος μπορεί να αξιολογήσει γρήγορα το pH σας με ένα πολύ απλό τεστ. Εάν το pH σας είναι εκτός ισορροπίας, τα βακτήρια μπορούν να πολλαπλασιαστούν σε ζεστές γωνιές και σχισμές των δοντιών σας. Το όξινο σάλιο μπορεί να διαβρώσει τα δόντια σας και να προκαλέσει κοιλότητες. Τρώτε τροφές πλούσιες σε αργινίνη, όπως το κόκκινο κρέας ή τα πουλερικά, για να μειώσετε την οξύτητα του σάλιου σας.

Είναι πικρό ή ξινό στην γεύση

Μπορεί να έχετε παλινδρόμηση. Αυτή η κατάσταση μπορεί να επιτρέψει στο οξύ του στομάχου να ανέβει προς τον οισοφάγο και να σας φέρει στο στόμα την χαρακτηριστική εκείνη άσχημη γεύση, σαν να έχετε κάνει εμετό λίγο πριν. Εκτός από μια πικρή γεύση στο στόμα και τον λαιμό σας, το πιο κοινό σύμπτωμα της παλινδρόμησης είναι η καούρα στο στομάχι και το στήθος. Μπορεί επίσης να έχετε κακή αναπνοή ή ναυτία.

http://www.prevention.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πονόδοντος: 3 τρόποι ανακούφισης με γαρύφαλλο

Γιατί να αρχίσετε να βουρτσίζετε τα δόντια σας με… καρυδέλαιο