«Ράφι της Αγάπης» στον ξενώνα καρκινοπαθών Πυλαίας

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Με το σκεπτικό ότι η ανάγνωση έχει θεραπευτική επίδραση σε ασθενείς που μάχονται τις παθήσεις τους, ο σύλλογος «Το Ράφι της Αγάπης» δημιουργεί μια βιβλιοθήκη στον Ξενώνα Καρκινοπαθών στην Πυλαία, με βιβλία που δώρισαν συγγραφείς. Συνολικά 171 συγγραφείς έχουν προσφέρει τα βιβλία τους για την βιβλιοθήκη αυτή, η οποία προγραμματίζεται να εγκαινιαστεί τον προσεχή Οκτώβριο.

Το «Ράφι της Αγάπης» ξεκίνησε το 2016 ως μια πρωτοβουλία έξι συγγραφέων (Εύας Παυλίδου, Νατάσσας Καραμανλή, Αγάπης Ντόκα, Ελένης Καρύδα, Φρόσως Αποστόλου και Μάριου Καρακατσάνη), που απηύθυναν κάλεσμα σε συγγραφείς από όλη την Ελλάδα να προσφέρουν βιβλία τους για να δημιουργηθεί μια δανειστική βιβλιοθήκη για ανθρώπους που μάχονται με ψυχικά νοσήματα, στο Σύλλογο Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία (ΣΟΨΥ) στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια «Το Ράφι της Αγάπης» έγινε σύλλογος, με σκοπό τη δημιουργία βιβλιοθηκών παντού όπου υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν.

«Η πρωτοβουλία ξεκίνησε πέρσι με μια δική μου ιδέα, η οποία προέκυψε από την προσωπική εμπειρία σε ό,τι αφορά την θεραπευτική ανάγνωση, δηλαδή το πώς αυτό επιδρά θετικά. Εγώ βέβαια έχω την τύχη να γράφω κιόλας, οπότε και η συγγραφή και η ανάγνωση με βοήθησαν» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Συλλόγου «Το Ράφι της Αγάπης» Εύα Παυλίδου.

«Σκέφτηκα ότι αν εμένα, που έχω Σκλήρυνση κατά Πλάκας, με βοηθάει η ανάγνωση. Σίγουρα θα βοηθάει και άλλους ασθενείς. Το έψαξα, είδα πως έχουν γίνει έρευνες, ότι έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά αυτό και το συζήτησα με ομότεχνούς μου που ενθουσιάστηκαν με την ιδέα της δημιουργίας μιας βιβλιοθήκης. Έτσι, πολύ απλά ξεκίνησε η πρωτοβουλία για “Το Ράφι της Αγάπης” που έγινε πλέον θεσμός και στηρίζεται όλο και περισσότερο από ανθρώπους που θέλουν να χαρίσουν το έργο τους, αλλά και από εθελοντές που βοηθούν και στηρίζουν», είπε η κ. Παυλίδου αφηγούμενη την ιστορία δημιουργίας της βιβλιοθήκης.

Πέρσι δώρισαν τα βιβλία τους για τη δημιουργία της πρώτης βιβλιοθήκης στον Σύλλογο για την Ψυχική Υγεία (ΣΟΨΥ) στους Αμπελόκηπους 70 συγγραφείς, ενώ φέτος η ανταπόκριση ήταν πολύ μεγαλύτερη, καθώς ο αριθμός των συγγραφέων που προσέφεραν τα έργα τους έφτασε στους 171.

«Εμείς δεν δημιουργούμε μια μεγάλη βιβλιοθήκη, αλλά “ράφια” στα οποία αρχικά μπαίνουν βιβλία που προσέφεραν συγγραφείς. Στη συνέχεια να μπορούν να εμπλουτιστούν αυτά τα “ράφια” και με βιβλία που θα δωρίζουν οι πολίτες, με την προϋπόθεση να είναι σε άριστη κατάσταση. Αυτό που έχουμε σκοπό είναι να δημιουργούμε ετήσια μια βιβλιοθήκη σε κάποιο χώρο που μας το ζητούν ή που τον επιλέγουμε. Πέρσι δημιουργήσαμε τη βιβλιοθήκη στο ΣΟΨΥ, φέτος θα εγκαινιάσουμε τη δεύτερη στον Ξενώνα Καρκινοπαθών και η επόμενη θα ήθελα να γίνει κάπου που να έχει σχέση με παιδιά ή με ανθρώπους τρίτης ηλικίας» πρόσθεσε η κ. Παυλίδου.