Ψυχική Υγεία: Αυξήθηκαν οι θάνατοι ασθενών, η φαρμακευτική δαπάνη και οι νοσηλείες!

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Όσο η ψυχιατρική μεταρρύθμιση δεν προχωρά και δεν ολοκληρώνεται, τόσο η κατάσταση που βιώνουν οι ψυχικά πάσχοντες και οι εργαζόμενοι στα ψυχιατρικά τμήματα των νοσοκομείων επιδεινώνεται! Αυτό υποστήριξε σε ανακοίνωσή του ο υπεύθυνος του τομέα Υγείας της ΝΔ, βουλευτής Χρήστος Κέλλας σχολιάζοντας το περιστατικό στο "Σισμανόγλειο" όπου ασθενής προσπάθησε να βιάσει νοσηλεύτρια.

«Η ψυχική υγεία δεν μπορεί να είναι έρμαιο ερασιτεχνικών πειραματισμών και ιδεοληπτικών επιλογών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κέλλας και έχει δίκιο. Πλην όμως -για να λέμε τα πράγματα ως έχουν- ούτε οι προηγούμενες ηγεσίες του υπουργείου Υγείας των ετών της «κρίσης» κατάφεραν να πράξουν κάτι καλύτερο… Η αποασυλοποίηση επιχειρήθηκε πρόχειρα, ανοργάνωτα και αποσπασματικά επειδή η ΕΕ μας έριχνε πρόστιμα, την ώρα που τα κρούσματα κατάθλιψης στην χώρα αυξάνοντας ραγδαία λόγω της ανεργίας και της ανέχειας!

Σήμερα ψυχιατρικές κλινικές διαθέτουν πολλά μεγάλα νοσοκομεία της χώρας αλλά χωρίς επαρκές προσωπικό και αρκετές διαθέσιμες κλίνες. Οπότε το ζήτημα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης πρέπει να το ξαναδούν στο σύνολό του οργανωμένα, μεθοδικά και με την απαραίτητη επαρκή χρηματοδότηση του όποιου εγχειρήματος!

Διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ του iatropedia για το περιστατικό στο «Σισμανόγλειο».

Διαβάστε παρακάτω την δήλωση του κ. Χρήστου Κέλλα:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έδωσε σε διαβούλευση ένα νομοσχέδιο για τη δήθεν μεταρρύθμιση της διοικητικής οργάνωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, μετά από 16 μήνες εγκληματικής αδιαφορίας για τους ασθενείς και τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αδιαφορίας τους αποτελεί το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής «Δαφνί», το οποίο δυστυχώς έζησε τραγικές καταστάσεις το τελευταίο διάστημα με σοβαρό κόστος για την υγεία, αλλά και τη ζωή πολλών ασθενών του. Τα στοιχεία δεν μπορούν να μείνουν κρυφά όσο και αν προσπαθούν η διοίκηση του Νοσοκομείου και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Η δυσλειτουργία είναι εμφανής σε όλα τα επίπεδα και τα οργανωμένα συνδικαλιστικά συμφέροντα με τις ευλογίες του κ. Ξανθού έχουν φέρει το Νοσοκομείο στο χείλος του γκρεμού.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία που το Ψ.Ν.Α. ανακοίνωσε, το 2015, η φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 8,52%, η μέση διάρκεια νοσηλείας αυξήθηκε σημαντικά και το τραγικότερο όλων αυξήθηκε ο συνολικός αριθμός των θανάτων κατά 30%. Η ψυχική υγεία δεν μπορεί να είναι έρμαιο ερασιτεχνικών πειραματισμών και ιδεοληπτικών επιλογών».