Ψίχουλα για ΕΟΠΥΥ! Ύστατη προσπάθεια για διάσωση του φορέα- Όλες οι αλλαγές!

  • Iatropedia
Λεφτά δεν υπάρχουν. Άρα τι θα κάνει η κυβέρνηση για να σώσει τον υπό κατάρρευση ΕΟΠΥΥ; Θα μετατρέψει το φορέα σε έναν οργανισμό που δε θα παράγει ο ίδιος υπηρεσίες αλλά θα «αγοράζει» φθηνά από τον ιδιωτικό τομέα, με ότι αυτό σημαίνει για την ποιότητα των υπηρεσιών αλλά και για τους εργαζόμενους σήμερα στο σύστημα. Εξάλλου πλέον και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας το λέει ξεκάθαρα, ότι δύσκολα θα επανακάμψει ο ΕΟΠΥΥ δεδομένου ότι οι ελλείψεις σε ρευστό θα αγγίξουν το 1,5 δις έως το τέλος του έτους. Όσο για τα χρέη αυτά είναι πολύ περισσότερα. Τι θα κάνει άμεσα η κυβέρνηση.

Χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των οφειλών του ΕΟΠΥΥ όπως φαίνεται δεν μπορεί να εκδοθεί άμεσα καθότι είναι άγνωστο ακόμη από πού και αν θα βρεθούν κονδύλια.

Γι αυτό άλλωστε και οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών, Υγείας και Εργασίας περιορίσθηκαν να πούνε μετά τη διυπουργική σύσκεψη ότι γίνονται προσπάθειες και σύντομα θα υπάρξει και χρονοδιάγραμμα.

Εξάλλου οι πιθανές λύσεις για την εξασφάλιση και ομαλοποίηση της εισροής χρημάτων στον ΕΟΠΥΥ τέθηκαν επί τάπητος στη διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη και απέδειξε μάλλον ότι ακόμη και οι ίδιοι οι υπουργοί δε… γνωρίζουν το μέλλον του Οργανισμού.

Η κυβέρνηση μπορεί να εξετάζει ένα σχέδιο συμψηφισμού των οφειλών με την εφορία, αλλά όπως φαίνεται το σχέδιο δε βγαίνει…

Η συγκεκριμένη λύση μπορεί να αποτελεί ένα από τα αιτήματα ορισμένων κλάδων όπως των φαρμακοποιών, αλλά δε δίνει λύση με άμεσο ρευστό.

Γι αυτό και προκειμένου να μπουν μετρητά στα Ταμεία του ΕΟΠΥΥ, θα αλλάξει άμεσα ο τρόπος εισροής των χρημάτων.

Μέχρι σήμερα τη διανομή των εισφορών των ασφαλισμένων πραγματοποιούν οι ασφαλιστικοί φορείς, στους οποίους καταβάλλονται αρχικά.

Συνέπεια είναι συχνά να καθυστερούν να μπουν στα ταμεία του ΕΟΠΥΥ τα χρήματα που του αντιστοιχούν, αλλά αντιθέτως να προωθούνται στις συντάξεις.

Θα επιδιωχθεί άμεσα να γίνεται η κατάθεση των χρημάτων στους λογαριασμούς του Οργανισμού, ώστε να αποφευχθούν νέες καθυστερήσεις.

Η όλη διαδικασία φυσικά θα έχει και χαράτσια καθώς όλα δείχνουν ότι θα αυξηθούν οι εισφορές ορισμένων ασφαλισμένων όπως αυτών του ΟΓΑ ενώ εξετάζεται να επιβληθεί άμεσα και αύξηση ποσοστού συμμετοχής σε φάρμακα και για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους.

Σε ότι αφορά την περιστολή των δαπανών και του κόστους του ΕΟΠΥΥ, στο τραπέζι έχει τεθεί, μεταξύ άλλων, και το ενδεχόμενο κατάργησης των τομέων παροχής ιατρικών υπηρεσιών του ίδιου του φορέα και η αποκλειστική συνεργασία και αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα. Ήδη σε μεγάλο βαθμό, οι εργαστηριακές εξετάσεις πραγματοποιούνται από τον ιδιωτικό τομέα και όχι από τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ (παλαιές ΙΚΑ), με συνέπεια νε μεταφέρονται τα κονδύλια από τη δημόσια Υγεία στην ιδιωτική.

Η κατάσταση αυτή αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλους ιατρικούς τομείς, με τις δημόσιες υπηρεσίες, σιγά σιγά να απενεργοποιούνται…

Δήμητρα Ευθυμιάδου