Ψυχικές διαταραχές: Αναγνωρίστε τα σημάδια!

  • Iatropedia
Μορφή επιδημίας παίρνουν τα τελευταία χρόνια οι ψυχικές διαταραχές. Και για του λόγου του αληθές ένας στους δέκα ανθρώπους πάσχει από κατάθλιψη και ένας στους πέντε θα βιώσει κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της ζωής του.Σήμερα Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προκαλούν ηχηρό ράπισμα στις συνειδήσεις όλων.

Περισσότεροι από 450 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από ψυχικές διαταραχές ενώ κάθε χρόνο, σχεδόν 165 εκατομμύρια Ευρωπαίοι (38,2%) εμφανίζουν κάποιο είδος ψυχικής διαταραχής.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΠΟΥ η κατάθλιψη βρίσκεται στην τρίτη θέση των αιτιών που προκαλούν σοβαρές αναπηρίες στον άνθρωπο και οι προβλέψεις αναφέρουν ότι θα είναι στην πρώτη θέση το 2030.

Να σημειωθεί ότι το θέμα που επιλέχθηκε για την σημερινή ημέρα Ψυχικής Υγείας είναι «Ζώντας με τη Σχιζοφρένεια».

Η Σχιζοφρένεια είναι μια ψυχική νόσος η οποία καθιστά δύσκολο το διαχωρισμό μεταξύ πραγματικών και μη πραγματικών γεγονότων και επηρεάζει τόσο τη σκέψη και τη λογική, όσο και το συναίσθημα και τη συμπεριφορά του ατόμου.

Ο ασθενής με σχιζοφρένεια συνήθως πιστεύει σε παράλογα πράγματα (παραληρητικές ιδέες) και αντιλαμβάνεται αισθήσεις οι οποίες δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα (ψευδαισθήσεις).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την κατατάσσει μέσα στις 10 νόσους με τη σοβαρότερη επιβάρυνση σε δείκτες καθημερινής, κοινωνικής και επαγγελματικής λειτουργικότητας στις ανεπτυγμένες χώρες και υπολογίζεται ότι επηρεάζει περίπου το 1% του πληθυσμού παγκόσμια.

Σε βαθιά μελαγχολία οι Έλληνες

Σε βαθιά μελαγχολία φαίνεται ότι έχουν πέσει οι Έλληνες. Η οικονομική κρίση, η ανεργία, ο φόβος για το μέλλον και ο αγώνας για την επιβιώση '' λάβωσαν'' την ψυχή χιλιάδων συμπολιτών μας.

Μελέτες του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) του Πανεπιστημίου Αθηνών αποτυπώνουν μια συνεχή και ανησυχητική αύξηση της μείζονος κατάθλιψης στον ελληνικό πληθυσμό, από 3,3% το 2008 σε 6,8% το 2009 και 8,2% το 2011.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Από τι κινδυνεύετε όταν η τεστοστερόνη είναι λίγη;

Πότε ένας άνδρας είναι…γρήγορος; Δείτε τους χρόνους

Μήπως σας ''πεθαίνουν'' οι κάλοι στα πόδια;

Παγκόσμια ανησυχία για τον ιό Έμπολα! Δείτε όλα τα συμπτώματα