Προβιοτικά: Ποιες τροφές περιέχουν τα »καλά» μικρόβια;

  • Iatropedia
Τα προ βιοτικά είναι τα καλά βακτηρίδια του εντέρου τα οποία συμβάλλουν στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Οι μικροοργανισμοί αυτοί ζουν μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό χωρίς να του κάνουν κακό.

Μάλιστα πρόσφατες έρευνες του πανεπιστημίου Χάρβαρντ έδειξαν πως τα προ βιοτικά αντιμετωπίζουν την κατάθλιψη ενώ καταπολεμούν τις φλεγμονές του εντέρου. Παράλληλα έχουν την ιδιότητα να ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα αφού περιέχουν βιταμίνες, φυλλικό οξύ και βιοτίνη

Δείτε ποιες τροφές περιέχουν τα πολύτιμα αυτά συστατικά.

Γιαούρτι

Πολύτιμη πηγή προ βιοτικών είναι το γιαούρτι και ιδιαίτερα όσα έχουν παρασκευαστεί με το πιο γνωστό προβιοτιτικό το γαλακτοβάκιλλο.

Καλό είναι πριν αγοράσετε κάποιου γιαούρτι να διαβάζετε σχολαστικά την ετικέτα του, ώστε να είστε πλήρως ενημερωμένοι για τα συστατικά που περιέχει.

Kεφίρ

Το κεφίρ παρασκευάζεται από κατσικίσιο γάλα και σπόρους κεφίρ. Νεότερες μελέτες έχουν αποδείξει ότι είναι πλούσιο σε γαλακτοβάκιλλους και σε άλλα αντιοξειδωτικά.

Ξινόγαλο

Πολύτιμος σύμμαχος της καλής υγείας είναι το ξινόγαλα το οποίο αντιμετωπίζει τις αλλεργίες ενώ περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, A, E και C.

Μαύρη σοκολάτα

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα της μαύρης σοκολάτας είναι ότι περιέχει περισσότερα προβιοτικά σε σχέση με τις σοκολάτες γάλακτος.

Οι πίκλες

Μπορεί να ακούγεται παράδοξο αλλά οι πίκλες που έχουν παρασκευαστεί χωρίς ξύδι αλλά με νερό και αλάτι ευνοούν την παραγωγή των καλών βακτηρίων.

Ψωμί

Το ψωμί που γίνεται από προζύμι περιέχει γαλακτοβάκιλλους οι οποίοι κάνουν καλό στην λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

πηγή:http://www.newhealthguide.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

''Χτυπήστε'' την κατάθλιψη με…γιαούρτι!