Πρωτοποριακή θεραπεία βοηθά παράλυτο να περπατήσει ξανά

  • Iatropedia
Για πρώτη φορά, μια θεραπεία μεταμόσχευσης κυττάρων επέτρεψε σε έναν άνθρωπο που ήταν παράλυτος από το στήθος και κάτω να σηκωθεί από την αναπηρική καρέκλα και να βαδίσει

Περίπου 2-3 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο μένουν παράλυτοι εξαιτίας κακώσεων του νωτιαίου μυελού. Όμως μια πρωτοποριακή θεραπεία υπόσχεται μια νέα αρχή στην ζωή τους: για πρώτη φορά, επιστήμονες κατόρθωσαν να αποκαταστήσουν την διακοπείσα «σύνδεση» του εγκεφάλου με τον νωτιαίο μυελό, παίρνοντας αναγεννητικά οσφρητικά νευρικά κύτταρα (τα μόνα που αναγεννώνται κατά την διάρκεια της ενήλικης ζωής) και μεταμοσχεύοντάς τα στα σημεία όπου είχε υποστεί βλάβη ο νωτιαίος μυελός δημιουργώντας έτσι νέους συνδέσμους στην θέση των κατεστραμμένων.

Μετά από συνολικά 100 μικρο-εκχύσεις 500.000 κυττάρων που κάλυψαν κενό σχεδόν 7 χιλιοστών «γεφυρώνοντας» τα κομμένα νεύρα, ο 40χρονος Νταρεκ Φιντικα ο οποίος είχε καθηλωθεί σε αναπηρική καρέκλα λόγω σοβαρού τραυματισμού του στην περιοχή της σπονδυλικής στήλης εξαιτίας επίθεσης με μαχαίρι, κατέστη δυνατόν να κάνει τα πρώτα του βήματα με την βοήθεια ορθοπεδικού στηρίγματος. Ενάμιση χρόνο μετά την εγχείρηση που πραγματοποίησε ο Δρ. Πάβελ Ταμπάκοφ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Βροκλάου, ένας από τους κορυφαίους νευροχειρουργούς με ειδικότητα στην αποκατάσταση τραυμάτων της σπονδυλικής στήλης, ο ασθενής έχει ανακτήσει μέρος της αίσθησης των κάτω άκρων του, έχει ως έναν βαθμό μια ανεξάρτητη ζωή, μπορεί και οδηγεί ενώ έχει επανέλθει μερικώς η σεξουαλική του λειτουργία.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Geoffrey Raisman του Ινστιτούτου Νευρολογίας του University College στο Λονδίνο, τον άνθρωπο που από το 1965 έχει αφιερωθεί στην μελέτη του θέματος, το «κλειδί» ήταν η αξιοποίηση της «πλαστικότητας» του εγκεφάλου –αυτής της μοναδικής ικανότητας που έχει ο ανθρώπινος εγκέφαλος να τείνει να βρίσκει λύσεις σε προκύπτοντα προβλήματα. Τώρα η μεγάλη πρόκληση, λέει, είναι να βρεθούν περαιτέρω τρόποι εξέλιξης της σχετικής τεχνικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παράλυτοι μετακινούν πράγματα με τη σκέψη τους-ΒΙΝΤΕΟ

Παραπληγικοί σκύλοι περπάτησαν ξανά, χάρη στη… μύτη τους