Πρωτοποριακή συσκευή δίνει τέλος στο καθημερινό «τρύπημα» των διαβητικών

  • Iatropedia
Την άβολη, δυσάρεστη και αναγκαστικά επαναλαμβανόμενη καθημερινή μέτρηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα με την καθιερωμένη λήψη δείγματος αίματος δια του τρυπήματος του δακτύλου υπόσχεται να αντικαταστήσει μια νέα συσκευή μέτρησης που χρησιμοποιεί λέιζερ.

Η μη επεμβατική συσκευή μέτρησης γλυκόζης Glucosense που ανέπτυξε ο καθηγητής Gin Jose και η ομάδα του στο University of Leeds χρησιμοποιεί ακτίνες λέιζερ χαμηλής ισχύος χωρίς να απαιτείται πλέον το κλασσικό τρύπημα του δακτύλου, μια μικρή λεπτομέρεια που μπορεί να αλλάξει την καθημερινότητα εκατομμυρίων διαβητικών σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα καλά νέα γίνονται… καλύτερα από την στιγμή που η παρακολούθηση των επιπέδων γλυκόζης είναι συνεχής, καθιστώντας δυνατή την αξιοποίηση του Glucosense ως συσκευής που δύναται να φορεθεί (wearable).

Στο επίκεντρο της νέας τεχνολογίας βρίσκεται ένα τμήμα γυαλιού πυριτίας με ιόντα που φωσφορίζουν στο υπέρυθρο φως μόλις καταυγασθούν από ακτινοβολία λέιζερ. Βάζοντας το δάκτυλο πάνω στο ειδικό γυαλί, η έκταση του σήματος φθορισμού μεταβάλλεται βάσει της συγκέντρωσης γλυκόζης στο αίμα και η συσκευή, μετρώντας το χρονικό διάστημα του φθορισμού, υπολογίζει τα επίπεδα γλυκόζης καθιστώντας αχρείαστη την μέχρι σήμερα υποχρεωτική βελόνα. Η όλη διαδικασία δεν διαρκεί άνω από 30 δευτερόλεπτα.

Αξιοποιώντας τις προόδους της νανομηχανικής, η τεχνολογία της Glucosense Diagnostics παρέχει στους πάσχοντες από διαβήτη την δυνατότητα συνεχών μετρήσεων ενώ αν απαιτείται κάποια παρέμβαση ειδοποιούνται στην στιγμή, περιορίζοντας την επείγουσα εισαγωγή σε νοσοκομείο σε… πραγματικά επείγουσες περιπτώσεις. Αυτό σημαίνει ότι η συσκευή μπορεί να εξελιχθεί στέλνοντας μηνύματα συναγερμού ή μετρήσεις τιμών γλυκόζης απευθείας στα κινητά των θεραπόντων ιατρών, επιτρέποντάς τους να παρακολουθούν πως οι ασθενείς διαχειρίζονται την πάθησή τους εις βάθος χρόνου.