Πρωτοποριακή μέθοδος αντιμετώπισης «σούπερ-ιών»

  • Iatropedia
Ερευνητές στο Queen's University του Μπέλφαστ ανάπτυξαν μια νέα πρωτοποριακή θεραπεία που θα αποβεί «ασπίδα προστασίας» κατά ενός θανατηφόρου «σούπερ-ιού».

Χρησιμοποιώντας ένα μόριο αναστολέα για να εμποδίσει το ανθεκτικό στα αντιβιοτικά παθογόνο μικρόβιο Κλεμπσιέλλα της πνευμονίας να παρεμβαίνει στις φυσικές άμυνες του οργανισμού, η νέα θεραπεία έχει την δυνατότητα να σώσει χιλιάδες ζωές σε ετήσια βάση. Και αυτό διότι η Klebsiella pneumonia, ένα πολυανθεκτικό, παθογόνο, πολυμεταδοτικό μικρόβιο το οποίο… ενδημεί σε νοσοκομεία και μονάδες εντατικής θεραπείας, θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο καθώς χαρακτηρίζεται από ποσοστά ποσοστά θνησιμότητας 25-60% ενώ προκαλεί σοβαρές λοιμώξεις στην ουροδόχο κύστη και πνευμονία, επιδεικνύοντας σθεναρή αντίσταση σε όλα τα κύρια αντιβιοτικά.

Όπως διεπίστωσε η ερευνητική ομάδα από την Σχολή Ιατρικής, Οδοντιατρικής και Βιοϊατρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Queen's, η Κλεμπσιέλλα μπορεί να επιβιώσει στο εσωτερικό των «μακροφάγων», των λευκών αιμοσφαιρίων που προστατεύουν τον οργανισμό μας από λοιμώξεις, παίρνοντας τον έλεγχο μιας πρωτεΐνης γνωστής ως «Akt» με αποτέλεσμα να παραλύει το κύτταρο και να το κάνει ιδανικό καταφύγιο προκειμένου να γλυτώσει τον θάνατο από τα αντιβιοτικά. Οι ερευνητές απέδειξαν ότι ο αναστολέας, εμποδίζοντας την λειτουργία της πρωτεΐνης «Akt», καθιστά και πάλι το κύτταρο ικανό να εξοντώσει την Κλεμπσιέλλα και να εξαφανίσει κάθε ίχνος μόλυνσης. Η ομάδα σχεδιάζει την διεξαγωγή προκλινικών δοκιμών κατά τους επόμενους μήνες, προκειμένου να επιβεβαιώσει τα ευρήματα και να προχωρήσει η θεραπεία στο στάδιο των κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους.