Πρωτοποριακή μέθοδος ακτινοβόλησης μαστού που προστατεύει την καρδιά και τον πνεύμονα εφαρμόζεται στο ΥΓΕΙΑ

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Υγεία
Πρωτοποριακή μέθοδος ακτινοβόλησης μαστού που ελαχιστοποιεί τις παρενέργειες στην καρδιά και τον πνεύμονα εφαρμόζεται στο νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ.

 

Η μέθοδος διενεργείται στο Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του νοσοκομείου με το σύστημα Active Breathing Coordinator (ABC) της εταιρίας Elekta και επιτρέπει την ακτινοβόληση σε συγκεκριμένη φάση της αναπνοής, προστατεύοντας τόσο την καρδιά όσο και τον πνεύμονα. Συγκεκριμένα, η ακτινοθεραπεία διενεργείται στη φάση της εισπνοής κατά την οποία η απόσταση της καρδιάς από τον μαζικό αδένα μεγιστοποιείται, ενώ αντίστοιχα ελαχιστοποιείται η δόση ακτινοβολίας που λαμβάνει η καρδιά και ο πνεύμονας.

Όπως αναφέρει  ο Διευθυντής του Κέντρου Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του ΥΓΕΙΑ, Ακτινοθεραπευτής Ογκολόγος κ. Κωνσταντίνος Δαρδούφας «Τα τελευταία χρόνια, τα ποσοστά επιβίωσης από τον καρκίνο του μαστού αυξάνονται συνεχώς και για το λόγο αυτό η προστασία των παρακείμενων οργάνων είναι απαραίτητη για την αποφυγή έμμεσων παρενεργειών στο μέλλον. Ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών λαμβάνει και χημειοθεραπεία ανάλογα με το στάδιο της νόσου. Η χημειοθεραπεία μπορεί να επιβαρύνει περαιτέρω τους φυσιολογικούς ιστούς, όπως η καρδιά και ο πνεύμονας, ώστε να εμφανίσουν εντονότερες παρενέργειες όταν ακολουθήσει ακτινοθεραπεία. Είναι επομένως ιδιαίτερα σημαντική η προστασία της καρδιάς και του πνεύμονα κατά τη διάρκεια της ακτινοθεραπείας, ώστε οι απώτερες παρενέργειες να ελαχιστοποιηθούν».

Η τεχνική αυτή, σε συνδυασμό με τον μοναδικό στην Ελλάδα Γραμμικό Επιταχυντή Elekta VERSA HDΤΜ που είναι εγκατεστημένος στο ΥΓΕΙΑ, διασφαλίζει τη γρήγορη και ασφαλή ακτινοθεραπεία της ασθενούς με τις σύγχρονες τεχνικές ΙMRT/VMAT. Η ακρίβεια της θεραπείας διασφαλίζεται με την τεχνική IGRT, δηλαδή τη χρήση αξονικής τομογραφίας χαμηλής δόσης για την επιβεβαίωση της σωστής θέσης της ασθενούς.

Η τεχνική ελέγχου της αναπνοής μπορεί να εφαρμοστεί και σε θεραπεία βλαβών στο πνεύμονα, στο ήπαρ και άλλους κινούμενους -λόγω αναπνοής- όγκους, εξασφαλίζοντας μέγιστη ακρίβεια κατά τη διάρκεια της ακτινοβόλησης.

Το Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του ΥΓΕΙΑ αποτελεί το πιο σύγχρονο και καλύτερο εξοπλισμένο κέντρο στην Ελλάδα και ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη. Λόγω της διεθνούς αναγνώρισης και της πολυετούς πείρας του Κέντρου Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας και του Τμήματος Ιατρικής Φυσικής το κέντρο επιλέχθηκε ως Eυρωπαϊκό Kέντρο Aναφοράς της εταιρίας ELEKTA  και είναι ένα από τα πέντε κέντρα στην Ευρώπη που συνεργάζονται με τμήμα Research & Development της εταιρίας για την ανάπτυξη και τον έλεγχο των νέων συστημάτων σχεδιασμού θεραπείας.