Πρωτοποριακή διάγνωση καρκίνου του δέρματος μέσω… κινητού

  • Iatropedia
Το πρώτο στον κόσμο σύστημα αναγνώρισης κάθε είδους βλαβών του δέρματος υπόσχεται να συμβάλλει στην καλύτερη διάγνωση του μελανώματος μέσω iPhone!

Η καινοτόμος εφαρμογή (app) που ανέπτυξε η Lūbax μπορεί με μια απλή φωτογραφία της ύποπτης περιοχής μέσω iPhone να ταυτοποιεί το πρόβλημα, αντλώντας στοιχεία από μια βάση δεδομένων με 12.000 εικόνες διαγνωσμένων δερματικών βλαβών. Οι πρώτες κλινικές μελέτες της εφαρμογής που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία των Πανεπιστημίων Χάρβαρντ, Στάνφορντ, Οξφόρδης και του Πανεπιστημίου του Σάο Πάουλο έδειξαν ότι το σύστημα είχε ευαισθησία άνω του 90% στον εντοπισμό ευμεγεθών μελανωμάτων.

Η τεχνολογία αιχμής που ενσωματώνει το λογισμικό αναγνώρισης εικόνας της συγκεκριμένης εφαρμογής, αποσκοπεί στην παροχή ενός φθηνού διαγνωστικού μέσου για κάθε είδους βλάβη στο δέρμα απλώς και μόνον με την βοήθεια ενός smartphone. Ο γιατρός θα φωτογραφίζει την προβληματική περιοχή στο δέρμα του ασθενούς και με την αποστολή τους θα έχει πίσω τις πλέον πρόσφατες φωτογραφίες που σχετίζονται με την πάθηση μαζί με τις αντίστοιχες κλινικές διαγνώσεις.

«Οι ιατρικές εφαρμογές κινητών και η δύναμη του Ίντερνετ έχουν την δυναμική να αλλάξουν την πορεία των πρόωρων θανάτων εξαιτίας του καρκίνου σε παγκόσμιο επίπεδο» επισημαίνει ο Κάρυ Άνταμς της Ένωσης για τον Διεθνή Έλεγχο του Καρκίνου (UICC). Ήδη, αργότερα φέτος αναμένεται και η εφαρμογή για iPad ενώ η βάση δεδομένων εμπλουτίζεται διαρκώς, παρέχοντας την δυνατότητα αναγνώρισης και διαφοροποίησης περισσοτέρων δερματικών νόσων στο μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δείξε μου το δέρμα σου να σου πω τι έχεις!