Προστατευτείτε από το aids! Παγκόσμια Ημέρα

  • Iatropedia
Η 1η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS. Το AIDS είναι μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία, καθώς περίπου 25.000.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 33.000.000 είναι φορείς του ιού HIV. Τo μήνυμα της ημέρας είναι οτι το συχνό test, η έγκυρη θεραπεία και η προφύλαξη μπορούν να δώσουν τέλος στον HIV και η σωστή πληροφόρηση καταπολεμά το στίγμα και τον κοινωνικό αποκλεισμό των ανθρώπων που ζουν με HIV.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Το AIDS είναι μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία, καθώς περίπου 25.000.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 33.000.000 είναι φορείς του ιού HIV. Τo μήνυμα της ημέρας είναι οτι το συχνό test, η έγκυρη θεραπεία και η προφύλαξη μπορούν να δώσουν τέλος στον HIV και η σωστή πληροφόρηση καταπολεμά το στίγμα και τον κοινωνικό αποκλεισμό των ανθρώπων που ζουν με HIV.

Το AIDS (σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας) είναι μια χρόνια, δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση που προκαλείται από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV). Ο ιός HIV προκαλεί βλάβη στο ανοσοποιητικό σύστημα, καταστρέφοντας τα CD4+ T λεμφοκύτταρα, επηρεάζοντας την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τους παθογόνους μικροοργανισμούς που προκαλούν νόσο.

Ο HIV μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής χωρίς προφυλακτικό (πρωκτική, κολπική, στοματική), με την κοινή χρήση μολυσμένων αιχμηρών αντικειμένων (βελόνες, ξυραφάκια, σύριγγες) και από την μητέρα στο νεογνό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού ή του θηλασμού.

Μπορεί να μεταδοθεί από μετάγγιση αίματος, αλλά αυτό είναι σπάνιο, γιατί το αίμα ελέγχεται για τον ιό του HIV.

Ο ιός ΔΕΝ μεταδίδεται με το σάλιο, τα δάκρυα και τον ιδρώτα και μέσω της καθημερινής κοινωνικής επαφής, όπως χειραψία, αγκαλιά, φιλί στο μάγουλο και από τη χρήση κοινών οικιακών σκευών. ΔΕΝ μεταδίδεται μέσω του αέρα, του νερού και από τα τσιμπήματα εντόμων.

Ο όρος AIDS αναφέρεται στο τελευταίο στάδιο της HIV λοίμωξης, κατά το οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα έχει αποδυναμωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε το HIV οροθετικό άτομο είναι επιρρεπές σε διάφορα νοσήματα και συγκεκριμένους τύπους καρκίνου.

Αν ένα οροθετικό άτομο δε λάβει θεραπεία η νόσος θα εξελιχθεί σε AIDS περίπου σε 10 χρόνια. Βέβαια ο χρόνος μεταξύ μόλυνσης από τον ιό και εκδήλωσης του AIDS ποικίλει από άτομο σε άτομο.

Η έγκαιρη χορήγηση συνδυασμού αντιρετροϊκών φαρμάκων υψηλής δραστικότητας (Highly Active Antiretroviral Therapy – HAART), επιβραδύνει σημαντικά την εξέλιξη της νόσου και μειώνει σε μεγάλο βαθμό τη θνητότητα.

Η πλειοψηφία των ατόμων που προσβάλλονται από τον ιό HIV αναπτύσσουν μια γριππώδη συνδρομή μέσα σε ένα μήνα περίπου από τη στιγμή που ο ιός θα εισέλθει στο σώμα. Αυτή η περίοδος λέγεται πρωτολοίμωξη ή οξεία HIV λοίμωξη.

Στα συμπτώματα της πρωτολοίμωξης περιλαμβάνονται πυρετός, πονοκέφαλος, μυϊκοί πόνοι, πόνος στις αρθρώσεις, πονόλαιμος, πρησμένοι λεμφαδένες κ.α. Ένα μικρό ποσοστό δε θα αναπτύξει κανένα σύμπτωμα κατά την πρωτολοίμωξη.

Αν ανησυχείτε για την πιθανότητα να έχετε μολυνθεί με τον ιό HIV απευθυνθείτε στο γιατρό σας για να κάνετε ειδική εξέταση αίματος που ανιχνεύει τον ιό.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr