Προστασία για τα εκτός πατέντας και νέος τρόπος υπολογισμού του clawback

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Με δύο Υπουργικές Αποφάσεις που εκδόθηκαν σήμερα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προσπαθεί να ικανοποιήσει την εγχώρια και ξένη φαρμακοβιομηχανία ρυθμίζοντας τον υπολογισμό του clawback με βάση την νοσοκομειακή τιμή των φαρμάκων και προστατεύοντας τα φάρμακα που έχασαν την πατέντα τους...

Εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση (Υ.Α.) με την οποία τροποποιήθηκε ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (clawback) για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη και τη δαπάνη των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ (για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη) για το έτος 2016.

Με τη νέα Υ.Α. διευκρινίζεται ο τρόπος υπολογισμού του νοσοκομειακού clawback με την συνολική δαπάνη να υπολογίζεται από τις νοσοκομειακές τιμές των σκευασμάτων μετά την αφαίρεση κάθε νομοθετημένης έκπτωσης και επιστροφής (rebates). Επιπλέον, όπως αναφέρει η Υ.Α., το ποσό που θα προκύψει από το clawback ανά φαρμακευτική εταιρεία ή κάτοχο άδειας κυκλοφορίας, αφαιρούμενης κάθε συμφωνηθείσας έκπτωσης που έχει κάνει εντός του εξαμήνου, καταβάλλεται ή συμψηφίζεται από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ με ισόποσες οφειλές για την προμήθεια φαρμακευτικών προϊόντων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η ύπαρξη κινήτρου για εκπτώσεις προς τα νοσοκομεία, ο δικαιότερος δυνατός χαρακτήρας του μέτρου και παράλληλα η ομαλή ροή στην προμήθεια των νοσοκομείων με φαρμακευτικά σκευάσματα.

Παράλληλα εκδόθηκε και δεύτερη Υ.Α. με θέμα «Διατάξεις τιμολόγησης φαρμάκων», στην οποία ορίζεται στο 15% το ανώτατο όριο της πτώσης της τιμής των γενοσήμων ενώ για τα εκτός πατέντας φάρμακα προβλέπεται ότι η τιμή τους δεν μπορεί να πέσει κάτω από την τιμή του αντίστοιχου γενοσήμου, ώστε να αποφευχθούν οι πιθανές στρεβλώσεις στην αγορά του φαρμάκου. Η υπογραφή της απόφασης αυτής επιτρέπει στον ΕΟΦ να προχωρήσει στη διαμόρφωση του νέου δελτίου τιμών το οποίο αναμένεται να αναρτηθεί μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας και να τεθεί σε διαβούλευση με τους ΚΑΚ στο τέλος της πρώτης εβδομάδας του Μαΐου.