Προστασία από τον ήλιο… κατόπιν διαταγής!

  • Iatropedia
Τα «έξυπνα» γυαλιά ηλίου με φακούς από ηλεκτροχρωμικά πολυμερή υλικά γίνονται με εντολή του κατόχου τους από σκούρα… διαφανή, μέσα σε δευτερόλεπτα.

Τα γυαλιά ηλίου από το, όχι και τόσο μακρινό, μέλλον που αναπτύσσει ομάδα ερευνητών από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Τζώρτζια, στην Ατλάντα, σε συνεργασία με την γερμανική εταιρία BASF, διαθέτουν φακούς που αλλάζουν χρώμα μέσω ηλεκτρικής εκκένωσης. Την εντολή για αλλαγή της σκοτεινότητος των φακών αναλόγως των συνθηκών φωτός που επικρατούν, θα την δίνει ο χρήστης με έναν διακόπτη, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό ACS Applied Materials & Interfaces.

Η ιδέα για τα «έξυπνα» γυαλιά ηλίου βασίζεται στο γεγονός ότι τα συνηθισμένα φωτοχρωμικά γυαλιά δεν αποδίδουν πάντα όπως θα ήθελαν οι χρήστες τους αφού δεν μπλοκάρουν το σκληρό, έντονο φως που προκαλεί η αντανάκλαση του χιονιού, ούτε το θάμπωμα από τα φώτα στα πολυκαταστήματα τροφίμων. Επίσης, η αλλαγή των φακών από το διαφανές στο σκούρο παίρνει λίγο χρόνο, κάτι ενοχλητικό και εν δυνάμει επικίνδυνο σε ορισμένες περιπτώσεις. Όχι όμως αυτά τα γυαλιά.

Οι φακοί τους είναι κατασκευασμένοι από ένα κράμα ηλεκτροχρωμικών πολυμερών υλικών (ECP) με δυνατότητα απόδοσης διαφορετικών αποχρώσεων –π.χ. οι αποχρώσεις του καφέ επιτυγχάνονται με την μίξη κυανού και κίτρινου ως πρωτεύοντα χρώματα συν πορτοκαλί με μπλε ως δευτερεύοντα – ενώ η μεταβολή τους από σκούρα σε διαφανή γίνεται εντός δευτερολέπτων. Ήδη αναπτύσσεται μια πλήρη γκάμα αποχρώσεων και όπως επισημαίνεται, τα hi-tech γυαλιά δεν θα προστατεύουν από την βλαβερή ακτινοβολία του ήλιου μόνο αυτούς που τα χρειάζονται περισσότερο λόγω δουλειάς (πιλότοι, προσωπικό ασφαλείας-σεκιούριτι) αλλά… όλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Προσοχή στις ελιές, ο ήλιος δεν είναι σύμμαχος

Τι είναι η φωτογήρανση και πως την αντιμετωπίζουμε;