Προσοχή στο αλκοόλ… Σκοτώνει με πολλούς τρόπους!

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Αυτές τις γιορτές όλοι οι οδηγοί να είναι πιο προσεχτικοί, ειδικά ως προς την κατανάλωση αλκοόλ, προτρέπει η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία ελπίζοντας να αποφευχθούν τροχαία δυστυχήματα...

Τα στατιστικά δεδομένα «καίνε» τους Έλληνες οδηγούς καθώς στην χώρα μας, τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου σε ηλικίες 19-39 ετών, ενώ υπολογίζεται ότι πάνω από το 50% των θανατηφόρων τροχαίων οφείλεται στην κατανάλωση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών.

Ο νόμος προβλέπει ότι εάν το ποσοστό οινοπνεύματος στον οργανισµό ενός οδηγού είναι από 0,50 γραµµάρια ανά λίτρο αίµατος (μετά από αιμοληψία) ή πάνω από 0,25 χιλιοστά του γραµµαρίου, ανά λίτρο εκπνεόµενου αέρα (στα γνωστά αλκοτέστ της τροχαίας), είναι μεθυσμένος και ακατάλληλος να βρίσκεται πίσω από τιμόνι οποιουδήποτε οχήματος.

Σχετικά με την ποσότητα του αλκοόλ πουοδηγεί τον ανθρώπινο οργανισμό στα παραπάνω όρια γενικά ισχύουν τα εξής: Με κατανάλωση 490ml μπύρας (ένα ποτήρι μεγάλο), 200 ml κρασιού, 60 ml ούζου, 55ml ουίσκι ή βότκας ένας μέσος οργανισμός φτάνει στο όριο.

«Η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία ελπίζει σε αυτές τις γιορτές όλοι οι οδηγοί να είναι πιο προσεχτικοί, ειδικά ως προς την κατανάλωση αλκοόλ, έτσι ώστε όλοι οι ιατροδικαστές να είμαστε αχρείαστοι!» αναφέρουν οι ιατροδικαστές.