Προσοχή με την έλλειψη χρημάτων: Η φτώχεια φέρνει κακή διατροφή και παχυσαρκία

  • Iatropedia
Πολλές έρευνες τα τελευταία χρόνια έχουν αναδείξει μια ανησυχητική τάση στα ποσοστά παχυσαρκίας στον πληθυσμό, όπως αυτά καταγράφονται σε πολλές και διαφορετικές χώρες και κοινωνίες σε όλο τον κόσμο.

Η παχυσαρκία φαίνεται πως “συνοδεύει” τα κοινωνικά στρώματα με χαμηλότερο εισόδημα, ενώ αντίστοιχα είναι και τα στοιχεία για την ποιότητα της διατροφής, τόσο των ενηλίκων, όσο και των παιδιών.

Συγκεκριμένα, έρευνα του βρετανικού οργανισμού Fabian Commission on Food and Poverty έδειξε ότι οι άνθρωποι με χαμηλότερα εισοδήματα καταναλώνουν λιγότερα φρούτα και λαχανικά και περισσότερο αλάτι, ζάχαρη, κορεσμένα λιπαρά και επεξεργασμένες τροφές. Τα φτωχότερα νοικοκυριά δίνουν προτεραιότητα στις θερμίδες και αφήνουν σε δεύτερη μοίρα την υγεία τους, επιλέγοντας να ξοδέψουν τα χρήματά τους σε τροφές που είναι απλά “χορταστικές”, αδιαφορώντας, πολλές φορές για το πόσο υγιεινές είναι.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα αναιμίας στους φτωχότερους ανθρώπους,επειδή αδυνατούν να προμηθευτούν φρούτα και λαχανικά. Η έκθεση αναφέρει και άλλες επιστημονικές μελέτες που δείχνουν ότι, ανά θερμίδα, οι υγιεινές τροφές είναι τρεις φορές πιο ακριβές από τις… λιγότερο υγιεινές και ότι οι προσφορές στα σούπερ μάρκετ τείνουν να “ευνοούν” τα προϊόντα που είναι λιγότερο υγιεινά.

Πώς εξοπλίζουμε υγιεινά το τραπέζι χωρίς να ξοδέψουμε πολλά χρήματα

Η λύση είναι στην μεθοδική και προσεκτική αγορά των τροφών που είναι απαραίτητες για την καλή υγεία του οργανισμού.

-Πριν πάτε στο σούπερ μάρκετ ή στην αγορά, κάντε μια γραπτή λίστα με ό,τι χρειάζεστε για σωστή και υγιεινή διατροφή και μην αγοράσετε τίποτα άλλο. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η λίστα, πληρώστε στο ταμείο και στη συνέχεια, δείτε πόσα χρήματα έχετε και, εφόσον το επιθυμείτε, επιστρέψτε να κάνετε όποια άλλη αγορά θέλετε.

-Επιλέγετε φρούτα και λαχανικά που είναι εποχής. Κατά κανόνα είναι και πιο οικονομικά, επειδή υπάρχει αφθονία στην αγορά.

-Προετοιμάστε από το σπίτι και πάρτε μαζί σας στην δουλειά όλα τα ενδιάμεσα γεύματα/σνακ που θα χρειαστείτε. Έτσι θα περιορίσετε στο ελάχιστο τόσο τα έξοδα, όσο και την κατανάλωση έτοιμου φαγητού.

-Καταναλώνετε όσπρια τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Είναι από τις πιο υγιεινές τροφές που μπορείτε να βρείτε, συνδυάζονται με ιδιαίτερα εύγευστες συνταγές εφόσον το ψάξετε, και φυσικά έχουν χαμηλό κόστος. Ταυτόχρονα, μειώστε την κατανάλωση κρέατος σε όχι πάνω από δύο φορές την εβδομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η σαλάτα που προστατεύει από καρκίνο και οστεοπόρωση και δεν το ξέρατε!

Ποια ποτά ''ανεβάζουν'' το ζάχαρο