Προσλήψεις με το σταγονόμετρο στο ΕΣΥ με «βούλα» Ανδρέα Ξανθού

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Δεν μπορούν να γίνουν άμεσα οι 2.000 προσλήψεις μόνιμων γιατρών στο ΕΣΥ και η προκήρυξη θα γίνει σταδιακά μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε τη Δευτέρα με το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ. Βέβαια κάποιος πρέπει να του πει ότι δεν πήγε χθες στην θέση του υπουργού Υγείας...

 

Όπως ενημερώνουν από την ΕΙΝΑΠ, ζητήθηκε άμεσα προκήρυξη των θέσεων και τη σύντομη διεκπεραίωση όλων των διαδικασιών, αφού τα νοσοκομεία σε λίγο θα αδειάσουν κυριολεκτικά λόγω των νέων συνταξιοδοτήσεων και της λήξης της θητείας των επικουρικών γιατρών στις 30 Σεπτεμβρίου. Αλλά οι επισημάνσεις τους ήταν μάλλον μάταιες…

Ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι θα καταβληθούν προσπάθειες μα λειτουργήσουν οι 150 κλειστές κλίνες ΜΕΘ ενώ για τους επικουρικούς – που δεν πληρώνονται επειδή δεν έχουν εγκριθεί οι προϋπολογισμοί- είπε ότι θα εξετάσει την κατάσταση στις αρχές του καλοκαιριού, θα εκτιμηθεί η κατάσταση και το εάν το σύστημα “στέκεται στα πόδια του” τότε θα υπάρξει απόφαση για το θέμα.

Όσο για τις πρόσθετες εφημερίες, δεν απάντησε στο ερώτημα των γιατρών γιατί είναι απλήρωτες επί πολλούς μήνες την ώρα που πληρώνονται αμέσως όσοι κάνουν απογευματινά ιατρεία.

 

ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία

Την ίδια ώρα, ο κλοιός σφίγγει γύρω από τον χώρο της Υγείας λόγω των ληξιπρόθεσμων οφειλών από ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία οφείλουν το 38% των συνολικών οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, όπως προκύπτει από έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Μάλιστα τον Ιανουάριο οι συνολικές οφειλές του Δημοσίου ανέρχονταν στα 4,8 δισ. ευρώ, με τα 1,82 δισ. να οφείλονται από τον ΕΟΠΥΥ και τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών των ασφαλιστικών Ταμείων είναι υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ. Ο Οργανισμός όφειλε στο τέλος Ιανουαρίου 1,33 δισ. ευρώ, έναντι 1,136 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου.

Κρήτη

Εν τω μεταξύ, οκτώ γιατροί διορίζονται και αναλαμβάνουν υπηρεσία στις δομές υγείας της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, διάρκειας δύο χρόνων, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, προκήρυξης θέσεων και διορισμού ειδικευμένων γιατρών σε νοσοκομεία για εξειδίκευση στην εντατική νοσηλεία.

Οι οκτώ ιατροί σύμφωνα με την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης τοποθετούνται στις ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού και Βενιζελείου των νοσοκομείων Ρεθύμνου και Χανίων, στην Μ.Ε.Θ. Παίδων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου- Γενικού Νοσοκομείου Βενιζελείου και στη Μ.Ε.Ν.Ν.. Νεογνών του Πανεπιστημιακού – Βενιζελείου.

«Η τοποθέτηση των ανωτέρω ιατρών, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσληψης του απαραίτητου νοσηλευτικού προσωπικού από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την πλήρη λειτουργία όλων των Μ.Ε.Θ. της Κρήτης» τονίζει η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης.