Προσλήψεις γιατρών και εγγραφές στις λίστες των Οικογενειακών Γιατρών στις ΤΟΜΥ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Υπογράφηκε από την ηγεσία του ΥΥΚΑ, η έγκριση για την προκήρυξη από τα νοσοκομεία 768 θέσεων ειδικευμένων γιατρών του κλάδου ΕΣΥ. Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε την Παρασκευή νέα εγκύκλιο με την οποία τροποποιεί προηγούμενη που είχε εκδώσει το Δεκέμβριο και η οποία άφηνε χρονικά περιθώρια εφαρμογής του νέου πλαισίου για τις ΤΟΜΥ.

Όπως ανακοινώθηκε, οι θέσεις αυτές κατανέμονται ως εξής:

-528 στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Αυτές είναι νέες θέσεις που δημιουργήθηκαν με σκοπό να διευκολύνουν την λειτουργία των νοσοκομείων.

-105 για την κάλυψη αναγκών σε ιατρικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας.

-74 προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που θα προκύψουν από τη μετάθεση γιατρών που έχουν συμπληρώσει 5 χρόνια σε άγονες περιοχές.

-61 επαναπροκηρύξεις για θέσεις που είχαν αποβεί άγονες.

Το νέο πλαίσιο για τις ΤΟΜΥ

Η νέα διαδικασία εντάσσεται στην εφαρμογή του νόμου 4486/2017, με την οποία θεσμοθετούνται οι Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ).

Στην παλαιότερη εγκύκλιο αναφερόταν ότι «οι ιατροί ειδικότητας γενικής ιατρικής ή παθολογίας ή παιδιατρικής των Κέντρων Υγείας, τα οποία μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας εγγραφής του συνόλου του πληθυσμού της χώρας, συνεχίζουν την λειτουργία τους με τον ίδιο ως τώρα τρόπο, χωρίς εγγεγραμμένο πληθυσμό ευθύνης, παρέχοντας υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στο λοιπό πληθυσμό».

Με τη νέα εγκύκλιο, τροποποιείται η διατύπωση και τώρα έχει ως εξής:

«Ιατροί κλάδου ΕΣΥ, ειδικότητας γενικής ιατρικής, παθολογίας και παιδιατρικής, που υπηρετούν και παρέχουν υπηρεσίες στα Κέντρα Υγείας και σε λοιπές δημόσιες μονάδες ΠΦΥ εγγράφουν εφεξής πληθυσμό ευθύνης ως οικογενειακοί ιατροί».

Καλούνται, επίσης, οι διοικήσεις των Κέντρων Υγείας και των λοιπών δημόσιων δομών της ΠΦΥ να αναρτήσουν τη νέα εγκύκλιο σε εμφανές σημείο, για να ενημερωθεί το κοινό.