Προς συνέχιση των κινητοποιήσεων οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ! Οι …χαμένοι και οι κερδισμένοι

  • Iatropedia
Τελικά μετά τις νέες τοποθετήσεις Άδωνι που μιλούν για συνέχιση της Μεταρρύθμισης στον ΕΟΠΥΥ και την πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας κανονικά και μάλιστα με εξπρές διαθεσιμότητες, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ συνεχίζουν την απεργία μέχρι και τις 27 Δεκεμβρίου.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Σε μια κατάμεστη αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας, τα μέλη του Συλλόγου Γιατρών ΕΟΠΥΥ Αττικής αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία τους κάνοντας μάλιστα τη σχετική πρόταση και στην Ομοσπονδία τους ώστε ο αγώνας να συνεχισθεί ομαδικά και σε πανελλαδικό επίπεδο. Οι οριστικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν από την Ομοσπονδία.

Και το ζήτημα τώρα είναι τι θα αποκομίσουν οι γιατροί αν συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους (πιθανότατα για άλλες τέσσερις ημέρες έως και τις 23 Δεκεμβρίου).

Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει κανονικά τα σχέδιά της με τον Άδωνι Γεωργιάδη να μιλά για διαθεσιμότητα η οποία θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες και με χρονικό περιθώριο το αργότερο στις 10 Ιανουαρίου οπότε και θα πρέπει να έχουν σταλεί όλα τα …φύλλα πορείας στους εργαζόμενους.

Παρότι καλεί τον κλάδο σε διάλογο, αποσαφηνίζει ότι δε θα είναι από μηδενική βάση καθώς οι περισσότερες αλλαγές έχουν οριστικά αποφασισθεί. Μεταξύ αυτών η σχέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης την οποία προς ώρας βέβαια ο Άδωνις Γεωργιάδης δε διαπραγματεύεται έστω κι αν πολλοί ευελπιστούν να καμφθεί τελικά και να δώσει το δικαίωμα έστω σε λίγους να κρατήσουν τα ιατρεία τους όπως οι πανεπιστημιακοί.

Αντίστοιχες ελπίδες τρέφουν και αρκετοί συνδικαλιστές γιατροί για το θέμα τον μισθών που θα λάβουν. Παρότι ο υπουργός Υγείας διατυμπανίζει ότι όλοι θα μεταφερθούν στο ΕΣΥ με αμοιβές επιμελητή, πολλοί συνδικαλιστές θεωρούν ότι θα πετύχουν το μισθό του διευθυντή τουλάχιστον για περίπου 2000 άτομα που είναι άνω των 52 ετών και δικαιούνται τη θέση με βάση το βαθμολόγιο τους.

ΑΝ τώρα ο Άδωνις Γεωργιάδης …απαλλαγεί από περίπου 2500 γιατρούς οι οποίοι θα επιλέξουν να τραβήξουν ιδιωτικό δρόμο κρατώντας τα ιατρεία τους και μένοντας εκτός ΕΣΥ, ενδεχομένως και να έχει λίγα κονδύλια για να δώσει και μεγαλύτερους μισθούς οι οποίοι θα μοιάζουν με αυτούς των νοσοκομειακών γιατρών.

Ίδωμεν..