Προς κινητοποιήσεις οι ιδιώτες γιατροί κατά ΕΟΠΥΥ! Τι θα κάνουν σε λίγες ημέρες

  • Iatropedia
Αποφασισμένος να καλέσει τα μέλη του να αναστείλουν τη συνεργασία τους με τον ΕΟΠΥΥ από τις 3 Σεπτεμβρίου, αν δεν λάβουν συγκεκριμένες απαντήσεις από τον Οργανισμό για τις ανεξόφλητες οφειλές έως τις 31 Αυγούστου, εμφανίζεται ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας.

Στο πλευρό των γιατρών-μελών του, που έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ αλλά προειδοποιούν με κινητοποιήσεις καθώς καθυστερεί η πληρωμή τους, εμφανίζεται ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).

Στη συνεδρίαση του οργάνου αποφασίστηκε πως αν η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ δεν δημοσιοποιήσει άμεσα τα οικονομικά του φορέα, ώστε να διαπιστωθεί ο τρόπος διαχείρισης των πόρων και δε δοθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πληρωμής των ιατρών, θα καλέσει τα μέλη του, γιατρούς συμβεβλημένους με τον Οργανισμό, να αναστείλουν τη συνεργασία τους με το φορέα.

Ο ΙΣΑ έχει ζητήσει τη δημοσιοποίηση του προϋπολογισμού με τον οποίο ο ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε την λειτουργία του, του ποσοστού επιχορήγησης που έχει λάβει έως σήμερα από τον κρατικό προϋπολογισμό, τους πόρους που έχουν αποδώσει οι ασφαλιστικοί φορείς που εντάχθηκαν στο φορέα.

Άλλωστε, οι Γιατροί της Αθήνας ζητούν τη θέσπιση της απευθείας χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ, τη δημιουργία Επιτροπής Διαχειριστικού Ελέγχου του Οργανισμού και με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των υγειονομικών κλάδων, η οποία θα εξετάζει την διαχείριση των πόρων και τον καταμερισμό αυτών με ισότιμο τρόπο. Ακόμη, απαιτούν σαφές χρονοδιάγραμμά σχετικά με την αποπληρωμή των 570 εκατ. ευρώ των οφειλών των ετών 2010 και 2011, των ασφαλιστικών φορέων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ.

Ο Σύλλογος ξεκαθαρίζει πως αν δεν λάβει ρητές δεσμεύσεις από τους αρμόδιους φορείς μέχρι τις 31 Αυγούστου θα καλέσει τα μέλη του, που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ, να αναστείλουν οποιαδήποτε συνεργασία τους από την Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου.