Προς αναζήτηση…ρευστού ο ΕΟΠΥΥ! Τα κουρεμένα κονδύλια και η μειωμένη κρατική συμμετοχή

  • Iatropedia
Μπορεί η κυβέρνηση να προχωρά σε αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ, ο Οργανισμός όμως δεν έχει ρευστό ούτε για δείγμα. Τι υποστηρίζει ο πρόεδρος του οργανισμού και πόσο ψαλιδίστηκε η κρατική δαπάνη.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Από τη μία ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει μεγαλόπνοα σχέδια για τον νέο ΕΟΠΥΥ και την Πρωτοβάθμια Φροβτίδα Υγείας, από την άλλη όμως λεφτά …δεν υπάρχουν.

Είναι ενδεικτικό ότι κυβερνητικά στελέχη αναζητούν νέους τρόπους χρηματοδότησης του νέου συστήματος που θα στηθεί παρότι τα κονδύλια θα είναι περαιτέρω μειωμένα εξαιτίας της διαπραγμάτευσης που ελπίζουν ότι θα κάνουν με τους ιδιώτες.

Χαρακτηριστικό άλλωστε ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει στεγνώσει από ρευστό είναι το γεγονός ότι η κρατική επιχορήγηση μειώθηκε κατακόρυφα από την ημέρα που δημιουργήθηκε ο οργανισμός και πλέον στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εισφορές που και αυτές όμως μειώνονται λόγω της ανεργίας.

Εξάλλου από 21% που ήταν το 2012 η συμμετοχή του κράτους περιορίσθηκε σε 17,1% φέτος ενώ του χρόνου το 2014 θα καθηλωθεί ακόμη περισσότερο στο 14,7%.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η κυβέρνηση διά του οικονομικού επιτελείου αναζήτησε με κάθε τρόπο ρευστό για να ξεχρεωθούν έως το τέλος του 2013 οι μεγαλύτερες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς του ιδιώτες. Κίνηση που έγινε εξαιτίας των πιέσεων της τρόικας να δοθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τους προμηθευτές. Τώρα για το μέλλον, μάλλον παραμένει άγνωστο…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το μετέωρο βήμα των γιατρών του ΕΟΠΥΥ! Συνάντηση με Σαμαρά σήμερα

Πρόεδρος Γιατρών στο Iatropedia: Τι θα πω στον πρωθυπουργό για τον ΕΟΠΥΥ

Πότε ξεκινά η κινητικότητα των 8500 του ΕΟΠΥΥ! Όλη η διαδικασία

Πανικός στο υπουργείο Υγείας για την αιθαλομίχλη! Ειδική ομάδα παρακολούθησης και καταμέτρησης