Προμήθεια 28 ασθενοφόρων για την περιφέρεια

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Το Δ.Σ. του ΕΚΑΒ αποφάσισε να προχωρήσει στην προμήθεια 28 επιπλέον ασθενοφόρων για τις ανάγκες των Παραρτημάτων Πάτρας, Τρίπολης και Λαμίας. Σήμερα, απεστάλησαν για δημοσίευση στην εφημερίδα της Ε.Ε. τρεις διαγωνισμοί για συμπληρωματική προμήθεια ασθενοφόρων για τα παραπάνω Παραρτήματα.

Πέραν της προφανούς ενίσχυσης της επιχειρησιακής ικανότητας του ΕΚΑΒ με νέα ασθενοφόρα, η προμήθεια αυτή σηματοδοτεί και κάτι σημαντικό, όπως επισημαίνουν από το ΥΥΚΑ και το ΕΚΑΒ: «Μετά από μια πρωτοφανή κρίση, της οποίας μεταξύ άλλων στόχος ήταν και η δωρεάν δημόσια Υγεία, και μετά από σκληρές προσπάθειες, επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Μετά από ενέργειες του υπουργείου Υγείας, η χρηματοδότηση του ΕΚΑΒ και η απελευθέρωση των δυνάμεων που συνεπάγεται, ανοίγουν νέες προοπτικές, αφήνοντας πίσω τις τραγικές μέρες των μνημονίων και της υγειονομικής φτώχειας του πληθυσμού».

Σχετικά με τους τρέχοντες διαγωνισμούς:

Το ΕΚΑΒ με νομοθετική διάταξη που ψηφίστηκε το 2016 χρηματοδοτείται ετησίως από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για την κάλυψη δαπανών για αεροδιακομιδές και πλωτές διακομιδές βαρέως πασχόντων ασθενών με ποσό 12.000.000 Ευρώ. Μετά την εκκαθάριση και πληρωμή των οφειλών για δύο έτη τα αδιάθετα υπόλοιπα χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση του στόλου του. Με τον τρόπο αυτό ανταποκρινόμαστε με τον καλύτερο τρόπο στην πάγια τα τελευταία χρόνια πολιτική του Υπουργείου Υγείας για χρηστή διαχείριση και αξιοποίηση κάθε προσφερόμενου πόρου προς όφελος των πολιτών και ενός αναβαθμισμένου και σύγχρονου Δημόσιου συστήματος Υγείας.

Ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός είναι ύψους 1.978.000 €, από ιδίους πόρους, δηλ. με χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό του ΕΚΑΒ. Η προμήθεια αναλυτικά περιλαμβάνει Ασθενοφόρα οχήματα για τα Παραρτήματα Πάτρας, Λαμίας και Τρίπολης, ως εξής :

·         Παράρτημα Πάτρας:   3 Κινητές Ιατρικές Μονάδες (ΚΙΜ)

10 Ασθενοφόρα επειγόντων

1 Ασθενοφόρο επειγόντων Μ.Ο.

Σύνολο 14 Οχήματα.

Σύνολο προϋπολογισμού: 1.042.840 €.

·         Παράρτημα Τρίπολης: 7 Ασθενοφόρα επειγόντων.

Σύνολο προϋπολογισμού: 467.480 €.

·         Παράρτημα Λαμίας :  5 Ασθενοφόρα επειγόντων

2 Ασθενοφόρα επειγόντων Μ.Ο.

Σύνολο 7 Οχήματα.

Σύνολο προϋπολογισμού: 467.480 €.

Παράλληλα με τα παραπάνω, είναι ήδη σε εξέλιξη διαγωνισμός για την προμήθεια 100 νέων Ασθενοφόρων για τις Περιφέρειες Αττικής, Κεντρ. Μακεδονίας, Ν. Αιγαίου και Θεσσαλίας μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 σε συνεργασία με τις αντίστοιχες Περιφέρειες, ενώ ήδη κατατέθηκε πρόταση για την προμήθεια 17 επιπλέον Ασθενοφόρων για τις επιχειρησιακές μονάδες του ΕΚΑΒ στην Κεντρ. Ελλάδα, σε συνεργασία με την αντίστοιχη Περιφέρεια.  Δηλ. βρίσκονται σε εξέλιξη ενέργειες για την συνολική προμήθεια 145 νέων Ασθενοφόρων. Μέσα στον σχεδιασμό της υπηρεσίας για το έτος 2019, είναι η ενίσχυση του ΕΚΑΒ με επιπλέον Ασθενοφόρα αλλά και μοτοσυκλέτες για την ανανέωση του αντίστοιχου στόλου.

Η Διοίκηση του ΕΚΑΒ, όπως έχει διακηρύξει και στο παρελθόν, προχωρά με συντονισμένες προσπάθειες, με συνέργειες, με σχέδιο και αποφασιστικότητα και με την πλήρη στήριξη και συμπαράσταση της ηγεσίας του Υπ. Υγείας, στην ενίσχυση του στόλου των ασθενοφόρων οχημάτων του ΕΚΑΒ με σκοπό την πλήρη ανανέωσή του.

Τα συνολικά 301 καινούργια ασθενοφόρα οχήματα, η απόκτηση των οποίων είτε ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη είτε έχει δρομολογηθεί στο πλαίσιο των Διαγωνισμών και των Δωρεών που προαναφέρθηκαν (σ.σ. περιλαμβάνονται τα 143 του ΙΣΝ και τα 31 του ΤΑΠ), σε συνδυασμό με τα 90 που αποκτήθηκαν το 2016, ανανεώνοντας έτσι τον στόλο του ΕΚΑΒ πάνω από το 50% μέσα σε τρία χρόνια, καταδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο την βούληση και την καθημερινή προσήλωση της Διοίκησης του ΕΚΑΒ στην ουσιαστική αναβάθμιση της λειτουργίας της υπηρεσίας, προς όφελος της Κοινωνίας, της Δημόσιας Υγείας και των εργαζομένων σε αυτή.