Προμηθευτές νοσοκομείων: Το PSI φέρνει «λουκέτα»!

  • Iatropedia
Επιχειρήσεις θα κλείσουν, χιλιάδες εργαζόμενοι θα χάσουν τις δουλειές τους, βάζοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, λόγω της ένταξης των ομολόγων τους, ύψους € 850 εκατ. στο PSI και την μη καταβολή των οφειλόμενων, προειδοποιούν οι Προμηθευτές.

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι Προμηθευτές Υγείας για την επιβίωση τουλάχιστον 180 επιχειρήσεων του κλάδου, λόγω της αναγκαστικής ένταξης των ομολόγων τους στο PSI+ και τις απλήρωτες οφειλές του Δημοσίου.

Τα μέλη του ΣΕΠ Επιστημών & Υγείας απευθύνουν ύστατη έκκληση για την εξεύρεση λύσης, καθώς οδηγούνται, με μαθηματική ακρίβεια, στον αφανισμό, μετά το κούρεμα των ομολόγων τους.

Πρόκειται για 850 εκατομμύρια ευρώ σε ομόλογα, που οι επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να παραλάβουν ως πληρωμή από το ελληνικό δημόσιο, τα οποία είναι, ως επί το πλείστον, δεσμευμένα σε τράπεζες, ως εγγύηση για δάνεια. Με αυτά τα δάνεια οι εταιρείες διασφάλιζαν τη συνέχιση της λειτουργίας τους, ενώ το κούρεμα των ομολόγων, αναμένεται να παγώσει την αναχρηματοδότηση των επιχειρήσεων από τις τράπεζες και άρα και τη ρευστότητα τους.

Την ίδια ώρα, απλήρωτες παραμένουν οι υποχρεώσεις των νοσοκομείων για τα το 2010 και 2011, τα στρατιωτικά νοσοκομεία έχουν επιβάλλει πλήρη παύση πληρωμών εδώ και τρία χρόνια και οι ιδιωτικές κλινικές εμφανίζουν αδυναμία να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, αφού παραμένουν απλήρωτες από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ενδεχόμενο λουκέτο επιχειρήσεων του κλάδου θα φέρει 5 χιλιάδες εργαζόμενους αντιμέτωπους με την ανεργία, αλλά κυρίως θα θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, καθώς θα ακολουθήσει έλλειψη υλικών, επηρεάζοντας τον εφοδιασμό των νοσοκομείων και εκτινάσσοντας τις τιμές στα ύψη, λόγω αποδυνάμωσης του ανταγωνισμού.

«Οι εταιρείες του κλάδου δεν ήταν ούτε επενδυτές, ούτε κερδοσκόποι, ούτε καν αποταμιευτές. Τα κονδύλια που αντιπροσώπευαν τα ομόλογα αυτά είναι χρέη προς τράπεζες και προς προμηθευτές του εξωτερικού τα οποία επιβαρύνονται με τόκους όσο περνά ο χρόνος.

Η Πολιτεία οφείλει να επιδείξει την απαιτούμενη ευαισθησία ως ελάχιστο φόρο αναγνώρισης για το γεγονός ότι οι εταιρείες, των οποίων σήμερα απειλείται η βιωσιμότητα, στήριξαν αποκλειστικά και επωμίστηκαν το δυσβάστακτο κόστος της λειτουργίας του συστήματος υγείας για πολλά συναπτά έτη», αναφέρει ο ΣΕΠ Επιστημών & Υγείας και κατηγορεί το Υπουργείο Υγείας για «ψευδείς υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις».

Από την άλλη βέβαια η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι επί σειρά ετών οι προμηθευτές υπερτιμολογούσαν τα προϊόντα που πουλούσαν στα νοσοκομεία ακόμη και κατά 1000%, με συνέπεια σήμερα έστω και αν λάβουν μειωμένα τα χρήματά τους, να καλύπτεται η διαφορά.