Προγράμματα για χρήστες και προγράμματα ενημέρωσης πρόληψης από τον ΟΚΑΝΑ

  • Iatropedia
Οι δράσεις, που υλοποιήθηκαν από τον ΟΚΑΝΑ την περασμένη 2ετία στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ «Προγράμματα στην Κοινότητα και στο Δρόμο (Πρόληψης, Έγκαιρης Παρέμβασης) για τη μείωση της ζήτησης εξαρτησιογόνων ουσιών» παρουσιάστηγκαν σε εκδήλωση από τους υπεύθυνους των προγραμμάτων.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα με πολλαπλή στόχευση στη μείωση της βλάβης στους ενεργούς χρήστες ουσιών, στην ενημέρωση γύρω από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, στην πρόληψη και ενημέρωση γύρω από τα θέματα εξάρτησης σε φοιτητές ΑΕΙ – ΤΕΙ και στην πρόληψη της χρήσης σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Οι κοινωνιοθεραπευτές του προγράμματος πραγματοποίησαν πολυάριθμες εξορμήσεις σε χώρους συνάθροισης ενδοφλέβιων χρηστών, διανέμοντας υγειονομικό και ενημερωτικό υλικό και παρέχοντας υπηρεσίες συμβουλευτικής και κινητοποίησης για θέματα μολυσματικών ασθενειών, ασφαλούς χρήσης, πρωτοβάθμιας περίθαλψης και θεραπείας, πραγματοποιώντας περισσότερες από 3.000 προσεγγίσεις.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της παρέμβασης «ΕυΜΕΛεια» που υλοποιήθηκε στις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων των Νοσοκομείων «Ευαγγελισμός», «Λαϊκό» και «Α.Συγγρός» προσεγγίστηκαν και ενημερώθηκαν περισσότεροι από 250 οροθετικοί χρήστες – μέλη.

Σημαντική επίσης υπήρξε η συνέργεια των μελών του προγράμματος με την Πανεπιστημιακή Κοινότητα μέσω της δράσης «Διαδρομές Πρόληψης: Ενημέρωση για τις εξαρτήσεις» που έλαβε χώρα σε επτά ανώτατα πανεπιστημιακά ιδρύματα της πρωτεύουσας. Προσεγγίστηκε σημαντικός αριθμός (7.620) φοιτητών, οι οποίοι ενημερώθηκαν σε θέματα εξαρτήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κόντρα εκατομμυρίων στον ΟΚΑΝΑ! Εξελίξεις με παραιτήσεις και αλληλοκατηγορίες

Λουκέτα και στον ΟΚΑΝΑ! Χωρίς χρήματα οι μονάδες απεξάρτησης