Πρόγραμμα PHILOS: Υπεγράφησαν οι πρώτες συμβάσεις προσωπικού για την αντιμετώπιση του προσφυγικού

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Υπεγράφησαν οι πρώτες 176 συμβάσεις επαγγελματιών υγείας, διοικητικού και λοιπού προσωπικού, που αναλαμβάνει καθήκοντα, στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος «PHILOS»: Ολοκληρωμένη Επείγουσα Παρέμβαση Υγείας για την Προσφυγική Κρίση, το οποίο χρηματοδοτείται από την Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η υπογραφή των συμβάσεων έγινε στο πλαίσιο ειδικών εκπαιδευτικών ημερίδων που οργανώθηκαν από το Υπουργείο Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) και είχαν ως στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας και του λοιπού προσωπικού, που θα εξυπηρετήσει τις υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού των προσφύγων – μεταναστών που παραμένουν στη χώρα μας.
Μετά την υπογραφή των συμβάσεων το προσωπικό αυτό αναλαμβάνει καθήκοντα σε καθορισμένα νοσοκομεία, στο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας, στα κέντρα μεταναστών και προσφύγων, στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας του Υπουργείου Υγείας, στις Υγειονομικές και Διοικητικές Περιφέρειες, καθώς και στην κεντρική υπηρεσία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Τις ημερίδες που έγιναν στην αίθουσα τελετών του Υπουργείου Υγείας στις 6 και 7 Φεβρουαρίου 2017, χαιρέτησαν, από πλευράς πολιτικής ηγεσίας, ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός καθώς και ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας, Ιωάννης Μπασκόζος. Χαιρετισμό απηύθηναν επίσης, ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. αν. καθ. Ιατρικής, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, καθώς και ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Νικόλαος Παπαευσταθίου.

Αντίστοιχες εκπαιδευτικές ημερίδες στο πλαίσιο της υπογραφής συμβάσεων προσωπικού που θα καλύψει τις υγειονομικές ανάγκες προσφύγων και μεταναστών, προγραμματίζονται στη Θεσσαλονίκη στις 9 και 10 Φεβρουαρίου και στα Ιωάννινα στις 15 και 16 Φεβρουαρίου.