Πρόεδρος του ΙΣΑ στο iatropedia:«Ο ΕΟΠΥΥ δε θα λειτουργήσει χωρίς γιατρούς»

  • Iatropedia
Αδιαπραγμάτευτη θεωρεί την αμοιβή των γιατρών ανά πράξη και περίπτωση στα 20 ευρώ, ο πρόεδρος του μεγαλύτερου ιατρικού συλλόγου της χώρας του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης ο οποίος με δηλώσεις του στο iatropedia μιλά για έναν «πρόχειρα στημένο φορέα που είναι ο ΕΟΠΥΥ» και τονίζει πως θα πρέπει να ανασταλεί η λειτουργία του τουλάχιστον για δύο μήνες έως ότου αποσαφηνιστούν όλες οι παράμετροι.

Με αφορμή τις τοποθετήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας αλλά και του ΕΟΠΥΥ ότι ο φορέας λειτουργεί κανονικά, ο κ.Πατούλης επισημαίνει ότι «η υγεία χωρίς γιατρούς δεν μπορεί να υπάρξει ούτε ο ΕΟΠΥΥ χωρίς τη συναίνεση τους».

Εκτός αυτού ο κ.Πατούλης υπογραμμίζει: «Ο ΕΟΠΥΥ είναι πρόχειρος και δε γνωρίζει ούτε ο ασφαλισμένος που να πάει, ούτε ο γιατρός τι να κάνει για να τον εξυπηρετήσει.

Αυτός ήταν και ο λόγος που ζητούσαμε τουλάχιστον 2 μηνών αναστολή, ώστε να υπάρχει αρχή μέση και τέλος στη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ και ο κάθε λειτουργός υγείας να ξέρει ποιες είναι οι υποχρεώσεις του αλλά και τα δικαιώματά του».

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ περιγράφει μάλιστα πως είναι σήμερα η λειτουργία του πολυδιαφημισμένου φορέα: «Κανείς δεν έχει υπογράψει μέχρι σήμερα σύμβαση. Όλα είναι στον αέρα. Λειτουργούμε με φαξ και email. Επίσης κανένας καταναλωτής υπηρεσιών υγείας, ή ασφαλισμένος πολίτης δεν ξέρει με ποιο τρόπο θα βρει την υγεία του. Γι αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να βγει μια παράταση για τα άλλα ασφαλιστικά Ταμεία που ενσωματώθηκαν στον ΕΟΠΥΥ έως ότου εκδοθεί ένα εγχειρίδιο, για να ξέρουν όλοι πώς να συμβάλουν».

Πάντως επειδή οι γιατροί έχουν κατηγορηθεί πολλές φορές από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι δεν θέλουν να λειτουργήσει ο ΕΟΠΥΥ ο Γ.Πατούλης δηλώνει: «έχουμε τη διάθεση να στηρίξουμε το εγχείρημα μέσα στο πλαίσιο του εξορθολογισμού και της αναβάθμισης της ποιότητας της υγείας, αλλά με τους τρόπους αυτούς η προσπάθεια είναι θνησιγενής».

Να σημειωθεί ότι οι ιδιώτες γιατροί συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους μαζί με τους γιατρούς του ΙΚΑ και τους νοσοκομειακούς τουλάχιστον έως την Παρασκευή 13.1.2012.