Πρόεδρος Φαρμακοποιών: «Κινδυνεύουμε από τα φθηνά φάρμακα»!

  • Iatropedia
Συνεχίζεται η μάχη για τα γενόσημα φάρμακα η αύξηση της χρήσης των οποίων ψηφίστηκε το βράδυ της Τετάρτης μέσω του εφαρμοστικού νόμου. Η αγωνία των ασθενών για την ποιότητα των φαρμάκων που θα λαμβάνουν ενισχύεται από τις δηλώσεις του προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θέοδωρου Αμπατζόγλου ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «κινδυνεύουμε από τα φθηνά φάρμακα»! Τι εννοούσε;

Ο κ.Αμπατζόγλου υποστηρίζει ότι τα εισαγόμενα από Τρίτες χώρες φάρμακα δεν ελέγχονται, με αποτέλεσμα να είναι αμφίβολη η ποιότητά τους.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Εγώ στο παιδί μου δε θα έδινα φάρμακα από το Καμερούν, τη Σενεγάλη και άλλες τέτοιες χώρες».

Πάντως ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) Γιάννης Τούντας ισχυρίζεται ότι ελεγκτές της Ε.Ε., επισκέπτονται σε τακτά χρονικά διαστήματα όλες αυτές της χώρες που παράγουν γενόσημα, με συνέπεια τα προϊόντα αυτά που φθάνουν στην Ευρώπη άρα και στην Ελλάδα είναι ασφαλή.

Υπογράμμισε επίσης σε ότι αφορά στις ποσότητες ότι: «το 90% των γενόσημων που υπάρχουν στην Ελλάδα είναι ελληνικής παραγωγής και μόνο το 10% είναι από Ινδία και Αμερική».

Πάντως αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΕΟΦ πριν λίγα 24ωρα δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού στον ΕΟΦ και χωρίς την ενίσχυσή του δε θα μπορεί να ανταποκριθεί στο έργο του ενώ πλέον υποστηρίζει ότι όλοι οι έλεγχοι γίνονται κανονικά από τον οργανισμό.

Πάντως οι εργαζόμενοι του ΕΟΦ σε δηλώσεις τους στο iatropedia.gr επεσήμαναν ότι λόγω έλλειψης προσωπικού οι έλεγχοι δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν κανονικά.