Πρόεδρος ΕΟΦ αποκλειστικά στο iatropedia: “Εγγύηση ο ΕΟΦ για τις νέες τιμές στα φάρμακα”!

  • Iatropedia
Μετά την αναστάτωση που έχει προκληθεί στην αγορά φαρμάκου για το νέο δελτίο τιμών που αναμένεται να εκδοθεί άρον άρον πριν τη λήξη της χρονιάς, ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων Δημήτρης Λυντζέρης μιλά στο iatropedia για τη διαδικασία αλλά και για τη διαφάνεια που όπως υποστηρίζει υπάρχει στη διαδικασία της τιμολόγησης.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Τρέχουν και δε φθάνουν τις τελευταίες ημέρες οι παράγοντες της αγοράς φαρμάκου προκειμένου να μάθουν τις αλλαγές που προωθεί ο Άδωνις Γεωργιάδης στις τιμές των φαρμάκων με βάση και την τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή και είχε προκαλέσει σκληρή κόντρα της κυβέρνησης με το ΣΥΡΙΖΑ.

Το νέο δελτίο τιμών που θα αλλάζει τις τιμές σε περίπου 10.000 φάρμακα αναμένεται να εκδοθεί έως το τέλος Δεκεμβρίου ενώ η εφαρμογή του λόγω των εορτών θα μετατεθεί για τις πρώτες ημέρες του 2014. Πολλοί είναι αυτοί που μιλούν για βιασύνη και άρον άρον διαδικασία με συνέπεια να υπάρχουν στρεβλώσεις αλλά και λάθη στις τιμές που θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην αγορά.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας από την άλλη υποστηρίζει ότι πρέπει με βάση και τις δεσμεύσεις μας στη τρόικα να εξοικονομηθούν χρήματα από τη φαρμακευτική δαπάνη ακόμη και 600 εκατ. ευρώ. Ποσό που θα προέλθει είτε από τις τιμές είτε από τις εκπτώσεις και τις επιστροφές των εταιρειών που καθορίζονται με βάση τις πωλήσεις τους (rebate, claw back).

Επ αυτού ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Λυντζέρης δηλώνει στο iatropedia: “Με βάση τους νόμους η διαδικασία τιμολόγησης ξεκινάει από τον ΕΟΦ και επικυρώνεται από την επιτροπή του υπουργείου. Ο ΕΟΦ στο βαθμό που θα πάρει την εντολή για την τιμολόγηση και ανατιμολόγηση, θα εγγυηθεί και την εγκυρότητα της διαδικασίας διότι η μέθοδος που ακολουθούμε είναι εγγύηση διαφάνειας”.

Σύμφωνα με τον κ.Λυντζέρη ήδη εφαρμόζεται μια νέα τακτική όπου μέσα από την ιστοσελίδα του ΕΟΦ γίνεται ουσιαστικά δημόσια διαβούλευση για τις τιμές καθώς αναρτώνται δημόσια και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τις δουν.

Ωστόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΦ εκφράζουν τη δυσπιστία τους σχετικά με το αν μπορούν μέσα σε 15 μέρες να εκδοθούν τιμές για περίπου 10.000 φάρμακα χωρίς να υπάρξουν σοβαρά λάθη.

Να σημειωθεί ότι η συνήθης διαδικασία κρατά μήνες πριν εκδοθεί νέο δελτίο τιμών και αλλάξει η τιμολόγηση στα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αποφασίζουν σήμερα οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ! Οι διαφωνίες, οι κόντρες και οι αιχμές για…υποταγή

Νέος ΕΟΠΥΥ: Ούτε γιατροί ούτε πολυϊατρεία! Τι δήλωσε ο Άδωνις

Πανικός για τις νέες τιμές στα φάρμακα! Άρον άρον η νέα τιμολόγηση

Το ΕΣΥ στο …πόδι την Τετάρτη! Απεργούν γιατροί και εργαζόμενοι στην Υγεία