Πρόεδρος ΕΕΜΥΥ: Μια οφειλόμενη απάντηση στον κ. αναπληρωτή Γ.Γ. του υπουργείου Υγείας

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Συνέχεια στην αντιπαράθεση που ξεκίνησε με τα σχόλια του κ. Βαρδαρού για τα συμπεράσματα σε σχετικό συνέδριο, έδωσε ο πρόεδρος της ΕΕΜΥΥ ο οποίος πληροφορήθηκε τα όσα λέχθηκαν κατά την απουσία του στο εξωτερικό...

Διαβάστε την απάντηση του προέδρου της ΕΕΜΥΥ:

Επιστρέφοντας από το εξωτερικό, έλαβα γνώση ενός καθυστερημένου (επί πενθήμερο) Δελτίου Τύπου του κ. αναπληρωτή Γ.Γ. του υπουργείου Υγείας, σχετικού με τα συμπεράσματα του 18ου Συνεδρίου της ΕΕΜΥΥ. Σημείωσα μάλιστα ότι, η ασκούμενη «κριτική» είναι απροκλήτως και έντονα προσωποποιημένη. Ως εκ τούτου, η απάντηση είναι προσωπική και όχι του Δ.Σ. της ΕΕΜΥΥ.

Κατ΄ αρχάς, ο κ. Σταμάτης Βαρδαρός φυγομάχησε. Ήταν Επίσημος Προσκεκλημέ-νος (με αριθμό πρωτοκόλλου και αποδεικτικό παραλαβής), προκειμένου ν΄ αναπτύξει τις θέσεις του στο 18ο Συνέδριο, ενώπιον των μαχόμενων στελεχών του ΕΣΥ και να συμμετάσχει στον εκτενή διάλογο και στην διαμόρφωση των συμπερασμάτων. Περιέργως, δεν προσήλθε στο συνέδριο μιας αμιγώς επιστημονικής εταιρείας, που αφορούσε στον τομέα ευθύνης του, ενώ σπεύδει προθύμως και μονολογεί σε εκδηλώσεις επιχορηγούμενες από τον ιδιωτικό τομέα.
Ο άγνωστος σε μένα κ. Σταμάτης Βαρδαρός είναι, δυστυχώς, αγενής. Όταν σε τιμά με επίσημη Πρόσκληση ένας φορέας του κύρους της ΕΕΜΥΥ, αν δεν θέλεις ή δεν μπορείς να προσέλθεις, λόγοι απλής δεοντολογίας και στοιχειώδους ευγενείας επιβάλουν τουλάχιστον να γνωστοποιήσεις στους διοργανωτές την απουσία σου, ιδιαίτερα μάλιστα όταν σου έχει ζητηθεί, για την καλύτερη διαχείριση του συνεδρια-κού χρόνου. Ο κ. Αναπληρωτής δεν μπήκε στον κόπο…
Ο νεαρός κ. Σταμάτης Βαρδαρός πρέπει να μάθει ότι ο επιστημονικός διάλογος διεξάγεται στα συνεδριακά αμφιθέατρα και στα έγκριτα επιστημονικά περιοδικά. Τα Δελτία Τύπου είναι για όσους επιδίδονται σε μικροπολιτική (informal politics), με διαστρεβλώσεις απόψεων, παραλήψεις φράσεων, αποσιωπήσεις θέσεων και λογικά άλματα παραπλάνησης της κοινής γνώμης.

Η αριθμητική της ΕΕΜΥΥ αναφέρεται στο σύνολο των Μονάδων ΠΦΥ, που έχει χρυσοπληρώσει ο ελληνικός λαός, χωρίς ποτέ να εισπράξει τα αντίστοιχα ωφελήματα. Ενημερώνω τον νεόκοπο στον χώρο της Πολιτικής Υγείας κ. αναπληρωτή ότι είναι περισσότερες των 560, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι πολλές δεν λειτουργούν, εξαιτίας των πολιτικών όλων των τελευταίων κυβερνήσεων. Ο ίδιος πάντως, οφείλει τουλάχιστον να μετρήσει πόσες λειτουργούν σήμερα, διότι τη μία μέρα τις βρίσκει 331 και την άλλη τις κατεβάζει σε 300. Με αυτό τον ρυθμό, σε 2-3 εβδομάδες θα τις εξαφανίσει τελείως…

Μόνον η οίηση της εξουσίας ενός (υποπτεύομαι) επίδοξου πολιτευτή θα μπορούσε να επιτρέψει σε κάποιον με θεωρητική ενασχόληση με την Πολιτική Υγείας μόλις δέκα(10) μηνών, να κάνει επιστημολογικές συστάσεις σε ανθρώπους που έμαθαν «πώς δενότανε τ΄ ατσάλι» του ΕΣΥ με 35χρονη μάχιμη εργασία, αρθρογραφία, έρευνα και μη αμφισβητηθείσες ποτέ δημόσιες προτάσεις.

Μια ευνοϊκότερη ερμηνεία για τον κ. αναπληρωτή είναι ότι υπέγραψε αφελώς ένα Δελτίο Τύπου, που του δόθηκε έτοιμο. Σ΄ αυτή την περίπτωση, του συνιστώ να προτρέψει τον πραγματικό συντάκτη να εμφανισθεί στο προσκήνιο, ώστε ενδεχομέ-νως να καταστεί εφικτή μια σοβαρή επιστημονική συζήτηση, για την οποία θα ζητήσω να διατεθούν οι σελίδες του περιοδικού «Επιθεώρηση ΥΓΕΙΑΣ» της ΕΕΜΥΥ. Στο μεταξύ, είναι χρήσιμο για τον ίδιο να διαβάσει την ιστορία της επαγγελματοποίησης του ιατρικού σώματος στην Ελλάδα και να πληροφορηθεί ποιες υπήρξαν οι συνέπειες της δημοσιοϋπαλληλοποίησης του προσωπικού του ΕΣΥ.

Γιώργος Ι. Στάθης
Πρόεδρος της ΕΕΜΥΥ