Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και για τις συμβάσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Την παράταση των συμβάσεων με τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ έως το τέλος Ιουνίου, προβλέπει – μεταξύ άλλων – η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της κυβέρνησης που κατατέθηκε χθες.

Δεν είναι ωστόσο η μόνη διάταξη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά την Υγεία καθώς:

-Διατηρείται η Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας στο υπουργείο Υγείας, για σχεδιασμό και υλοποίηση πολιτικής, και συντονισμό και παρακολούθηση του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος ψυχικής υγείας.

-Καθορίζονται ελάχιστα προκαταβλητέα ποσά για αποζημιώσεις για τις ιατρικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις που θα εκτελεστούν ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που προέκυψε από τη μέχρι σήμερα απουσία συμβατικής δέσμευσης του ΕΟΠΥΥ.

Σκοπός είναι η αποζημίωση των πάσης φύσεως υπηρεσιών Υγείας που από συστάσεως του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) να εξακολουθούν απρόσκοπτα να παρέχονται στους ασφαλισμένους του.

Το ζήτημα της επίσημης παράτασης των συμβάσεων στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ ήταν φλέγον καθώς είχαν προειδοποιήσεις με κινητοποιήσεις από την πρωτοχρονιά και μετά, καθώς παραμένουν απλήρωτοι εδώ και μήνες. Η παράταση των συμβάσεών τους έγινε προ μηνών …προφορικά αλλά αν δεν βγει σε ΦΕΚ δεν ισχύει και δεν μπορούν να λάβουν τα δεδουλευμένα τους.