Που μετακομίζει ο ΕΟΠΥΥ Πως σχεδιάζει ο πρόεδρος να μειώσει τα έξοδα

  • Iatropedia
Το πιστόλι στο κρόταφο έχει βάλει η τρόικα στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Δημήτρη Κοντό εξαιτίας των υπέρογκων εξόδων του Οργανισμού. Έτσι για να για να μαζευτούν τα έξοδα ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κόβει τις περιττές δαπάνες ενώ οι υγειονομικές υπηρεσίες του Οργανισμού μετακομίζουν από την Κηφισίας σε κτήριο του δημοσίου,για να εξοικονομηθούν χρήματα από τα ενοίκια.

Όπως δήλωσε στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία ο κ.Κοντός «ο προϋπολογισμός ήταν πράγματι μαξιμαλιστικός. Είναι αληθές ότι μπήκαν μεγάλα ποσά σε υπηρεσίες και προϊόντα που δεν έπρεπε. Τα κονδύλια που θα δοθούν θα είναι πολύ μικρότερα από αυτά που προβλέπονταν».

Το μεγάλο αγκάθι φαίνεται ότι είναι η αλλαγή των κεντρικών γραφείων του ΕΟΠΥΥ στη λεωφόρο Κηφισίας. Σήμερα ο οργανισμός διαθέτει 20.000 ευρώ μηνιαίως για ένα πολυώροφο κτίριο φάντασμα στο οποίο χρησιμοποιεί ουσιαστικά μόνο τον έναν όροφο. Η μεταστέγαση των γραφείων σε κοντινό κτίριο του ΤΑΠ-ΟΤΕ είναι μεν σε εξέλιξη αλλά οι χώροι του δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για το σύνολο του προσωπικού.

Γι αυτό ο ΕΟΠΥΥ σε συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναζητά μεγαλύτερο κτίριο που να ανήκει στο ελληνικό δημόσιο και να είναι αναξιοποίητο ώστε να γίνει συνολικά η μεταφορά όλων των υπηρεσιών του Οργανισμού.

Στο συγκεκριμένο κτίριο της Λεωφόρου Κηφισίας επρόκειτο να μεταφερθεί το υπουργείο υγείας αλλά έπειτα από αλλεπάλληλες διαφωνίες με τους υπαλλήλους, η μεταστέγαση δεν έγινε ποτέ με συνέπεια σήμερα να δίνονται ενοίκια τόσο για τα παλαιά κτίρια στο κέντρο της Αθήνας (οδός Αριστοτέλους) όσο και για το κτίριο «φάντασμα» της Κηφισίας.

Όπως αποκαλύπτει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» με βάση τους σχεδιασμούς μετακομίζουν εντός των επόμενων μηνών οι υγειονομικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, τα πολυϊατρεία αλλά και οι μικρές μονάδες υγείας στους χώρους που θα εκκενωθούν στα νοσοκομεία που θα αλλάξουν χρήση. Η συστέγαση θα εξοικονομήσει μεγάλα ποσά για το φορέα δεδομένου ότι σήμερα καταβάλει μόνο σε ενοίκια 20 εκατ. ευρώ το χρόνο.

«Ο ΕΟΠΥΥ θα επωφεληθεί από αυτή τη διαδικασία καθώς θα στεγασθεί στα τμήματα των νοσοκομείων που θα αδειάσουν από την αλλαγή της χρήσης τους. Άλλωστε τα νοσοκομεία αυτά είναι μέσα στον αστικό ιστό και θα διευκολυνθούν οι ασφαλισμένοι με τη μεταστέγαση των μονάδων υγείας» επιβεβαιώνει ο κ.Κοντός.

Ανάμεσα στα νοσοκομεία που θα μεταφερθούν τα πολυϊταρεία του ΕΟΠΥΥ και οι υγειονομικές του μονάδες είναι σε πρώτη φάση το νοσοκομείο Πατησίων, το Αγία Βαρβάρα και πιθανώς η πολυκλινική της Ομόνοιας. Με την αλλαγή στέγης θα γίνει μεταφορά τόσο των μηχανημάτων και των υλικών των πολυϊατρείων όσο και του προσωπικού που θα αλλάξει χώρο εργασίας.

Να σημειωθεί ότι σήμερα ο ΕΟΠΥΥ σε όλη τη χώρα διαθέτει συνολικά 550 κτίρια τόσο μισθωμένα με υψηλά ενοίκια όσο και ιδιόκτητα τα οποία όμως σε πολλές περιπτώσεις δεν αξιοποιούνται.

Βάρος για τη μεταφορά θα δοθεί επίσης και στις μικρές μονάδες υγείας που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ από τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δ.Κοντός: «Θα απαλλαγούμε από ενοίκια και από τα μικρά κτίρια πχ της ΔΕΗ ή του ΟΑΕΕ οι υγειονομικές μονάδες των οποίων θα ενσωματωθούν με τις μεγάλες μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ακριβότερα θα πληρώνουν τα φάρμακα τους οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ. Έρχεται νέα λίστα Φαρμάκων

Εκτός κινητικότητας τα νοσοκομεία του Πειραιά.Τι είπε ο Άδωνις

Αλλάζουν όλα στις προμήθειες στα νοσοκομεία! Πως θα αγοράζονται τα υλικά

Έρχεται το μεγάλο φακέλωμα των ασθενών! Θα καταγράφονται τα πάντα με εντολή τρόικας!