ΠΟΥ: «Φουγάρα» πότες και παχύσαρκοι οι Ευρωπαίοι

  • Iatropedia
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι παρά τη μείωση των ποσοστών κατανάλωσης αλκοόλ και του καπνίσματος, οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να είναι οι πιο βαριά καπνιστές και πότες στον κόσμο. Εξάλλου, τα ποσοστά παχυσαρκίας αυξάνονται, με το 59% του πληθυσμού της Ευρώπης να είναι είτε υπέρβαροι είτε παχύσαρκοι. Η επίδοση αυτή είναι ελαφρώς χαμηλότερη σε σχέση με τις ΗΠΑ που έχουν τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο. Η Τουρκία, η Βρετανία, η Πολωνία, η Τσεχική Δημοκρατία και το Ισραήλ ήταν μεταξύ των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων ενηλίκων, ανέφερε η έκθεση.

Την ίδια ώρα βέβαια, το προσδόκιμο ζωής παραμένει υψηλό και αυτό αποδίδεται τόσο στα επιτεύγματα και στην προληπτική ιατρική όσο και στην προσαρμογή περισσότερων Ευρωπαίων σε πιο υγιεινά πρότυπα ζωής.

Υπάρχουν ωστόσο «απαράδεκτα υψηλές » διαφορές στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ των χωρών της Ευρώπης. Η διαφορά μεταξύ της χώρας με το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής και εκείνης με το υψηλότερο μάλιστα φθάνει στα 11 χρόνια.

Ο μέσος όρος ζωής για τους άνδρες και τις γυναίκες κυμαίνεται από 71 χρόνια στη Λευκορωσία, τη Μολδαβία και τη Ρωσία και έως 82 χρόνια για χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία.

Τα επίπεδα της πρόωρης θνησιμότητας από μη μεταδοτικές ασθένειες – συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, των καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη και των χρόνιων αναπνευστικών ασθενειών – μειώνονται «γρήγορα», ενώ τα επίπεδα της κατανάλωσης αλκοόλ, η χρήση καπνού και η παχυσαρκία παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Αυτό σημαίνει ότι εάν τα ποσοστά του καπνίσματος, της κατανάλωσης αλκοόλ και της παχυσαρκίας δεν μειωθούν, τότε τα όποια κέρδη του προσδόκιμου ζωής, που έχουν επιτευχθεί, μπορεί να χαθούν και η επόμενη γενιά μπορεί να έχει μικρότερη διάρκεια ζωής από ότι σήμερα, δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του ΠΟΥ.