Πότε θα πάρουν τα χρήματά τους γιατροί και προμηθευτές του ΕΟΠΥΥ;

  • Iatropedia
Μπορεί το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο να προβλέπει ότι ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να αποπληρώνει τους ιδιώτες προμηθευτές του σε 60 ημέρες, αυτό όμως δεν φαίνεται να ισχύει για τα παλιά χρέη τα οποία περνούν σε δεύτερη μοίρα. Τι περιμένει τελικά γιατρους, προμηθευτές, κλινικές και άλλους ιδιώτες στους οποίους χρωστά ο ΕΟΠΥΥ.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Χρόνια τώρα το δημόσιο κάνει το βίο αβίωτο σε γιατρούς, προμηθευτές και φαρμακευτικές εταιρείες μην καταβάλλοντας τις οφειλές του την ώρα που πρέπει. Οι καθυστερήσεις φθάνουν ακόμη και τα 3 και 4 έτη με συνέπεια πολλές εταιρείες να έχουν βάλει ακόμη και λουκέτο.

Όσο για τους ιδιώτες γιατρούς, δεν είναι λίγοι που βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης επειδή ο ΕΟΠΥΥ δεν τους έχει αποπληρώσει για ιατρικές πράξεις που έχουν κάνει εδώ και χρόνια. Χαρακτηριστική είναι άλλωστε και η υπόθεση Αθηναίου γιατρού το σπίτι του οποίου βγήκε στο σφυρί επειδή χρωστούσε στην εφορία 14.000 ευρώ όταν ο ΕΟΠΥΥ του χρωστούσε δεκαπλάσιο ποσό.

Με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στην Βουλή ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο οδηγία της Ε.Ε. που προβλέπει ότι οι δημόσιοι φορείς θα πρέπει να δείχνουν και αυτοί συνέπεια και να καταβάλουν τα χρέη τους στους ιδιώτες εντός του χρονικού διαστήματος που ορίζεται.

Σε ότι αφορά στον ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να αποπληρώνει εντός 60 ημερών τους προμηθευτές του διαφορετικά θα πρέπει να καταβάλει τόκους υπερημερίας 8,5%. Ωστόσο με βάση τις οδηγίες της κυβέρνησης, ο Οργανισμός θα πρέπει να βάλει σε πρώτη προτεραιότητα τα νέα χρέη που θα δημιουργούνται καθώς για αυτά ισχύει ο νόμος. Τα παλαιά φαίνεται ότι μπαίνουν στο συρτάρι με συνέπεια όσοι διεκδικούν χρήματα να πρέπει να περιμένουν και πάλι.

Άλλωστε και οι προσταγές της τρόικας επιβάλουν επίσπευση της αποπληρωμής των νέων οφειλών που δημιουργούνται.

Τώρα αν αυτό το πρόστιμο θα αποτελέσει το βασικό λόγο ο ΕΟΠΥΥ στο μέλλον τουλάχιστον να γίνει συνεπής, παραμένει άγνωστο. Ωστόσο φαίνεται ότι ανοίγει ο δρόμος, γιατροί και προμηθευτές να μπορούν να μεγαλύτερη ευκολία να διεκδικούν τα χρήματά τους κάποια στιγμή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έρχεται ρευστό στον ΕΟΠΥΥ! Ποιοι θα πληρωθούν

Πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ χωρίς «κουρέματα» φαρμακοποιούς, γιατρούς, κλινικές για 2011 και 2012. Όλο το χρονοδιάγραμμα

Φουντώνει ο πόλεμος για τα φάρμακα! Σε κόντρα υπ.Υγείας- Λοβέρδος- ΕΟΦ

Δήμος Τήνου: Σε κίνδυνο ασθενείς και τουρίστες από την εγκατάλειψη του Κέντρου Υγείας!