Πότε θα »μιλήσει» ο σκελετός της Αμφίπολης!

  • Iatropedia
Η Ελλάδα έχει έναν ανεκτίμητο πλούτο που δεν μπορεί να συγκριθεί με κα- νέναν άλλο και αυτός είναι η ιστορία της. Οι τάφοι της Βεργίνας και της Αμφίπολης, στους οποίους έχουν ανεβρεθεί ολόκληροι σκελετοί διαθέτουν τεράστια εθνική και επιστημονική αξία όπως τόνισε και η Γ.Γ. του υπουργείου Πο­λιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Της Αθηνάς Εσκίογλου BSc

Ειδικός Ιατροδικαστικός Ανθρωπολόγος

Καλό θα ήταν να μην γίνουν βιαστικές κινήσεις αναφορικά με τη λήψη δειγ­μάτων από τα οστά παρόλο που το παγκόσμιο κοινό είναι καρφωμένο στην Ελλάδα, ενώ οι επιστήμονες που θα μελετήσουν τα οστά επιβάλλεται να είναι οι πλέον κατάλληλοι.

Η εξέταση πρέπει να γίνει από ιατροδικαστικούς αν­θρωπολόγους με εμπειρία στην ταυτοποίηση ανθρωπίνων οστών από αρχαιο­λογικές εκταφές.

Είναι μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα να αναδείξει τους επιστήμονες της, οι οποίοι με την συνδρομή και την αρμονική συνεργασία των υπολοίπων σχετιζομένων επιστημόνων θα ξετυλίξουν το γρίφο πίσω από την ταυτότητα και το θάνατο των προγόνων μας.

Αυτή η ανακάλυψη θέτει ακόμα ένα λίθο στην ανοικοδόμηση των σχέσεων εμπιστοσύνης με την Αγγλία προκειμένου να απαιτήσουμε την επιστροφή των αρχαίων που μας ανήκουν με ποιο τρα­νταχτά επιχειρήματα, αποδεικνύοντας ταυτοχρόνως την συνεργασία, ακε­ραιότητα και επαγγελματισμό των Ελλήνων επιστημόνων.

Για έναν έμπειρο ιατροδικαστικό ανθρωπολόγο η ταυτοποίηση του νεκρού μπορεί να είναι πιο εύκολα εφικτή όταν ο σκελετός δεν είναι ελλιπής.

Αυτό όμως μπορεί να επιτευχθεί ακόμη και αν τα οστά έχουν υποστεί ζημιές ή είναι σπασμένα όπως συμβαίνει στις περισσότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις.

Εύχομαι η Ελλάδα να αξιοποιήσει στο έπακρο το φως των προγόνων της.

Αθηνά Εσκίογλου BSc

Ειδικός ιατροδικαστικός ανθρωπολόγος

http://www.linkedin.com/pub/bsc-athina-eskioglou/52/808/625?trk=shareFB