Πότε θα έρθει το νέο δελτίο τιμών να μειώσει στις τιμές των φαρμάκων κατά 05% τον ΦΠΑ;

  • Iatropedia
Νέες τιμές στα φάρμακα δεν μπορούν να ισχύσουν αν δεν εκδοθεί νέο δελτίο τιμών. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα καταφέρουν να το συντάξουν πριν από την επόμενη εβδομάδα οπότε στην αγορά του φαρμάκου επικρατεί αναταραχή και ανασφάλεια...

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Όπως αναφέρει ο κ. Κώστας Μανωλόπουλος, ταμία του ΦΣΑ, «η αλλαγή ΦΠΑ στα φάρμακα θα προκαλούσε πολύ μικρότερο πανικό αν είχε σαφή ημερομηνία έναρξης την 1η Αυγούστου. Eπειδή όμως δεν υπάρχει -τουλάχιστον όχι ακόμα- κάποια οδηγία πέραν της γενικής εγκυκλίου του ΥΠΟΙΚ για εφαρμογή των συντελεστών από 20/7 και επειδή ο καλύτερος οδηγός για το άγνωστο είναι το παρελθόν, ας δούμε τις αλλαγές του ΦΠΑ στα φάρμακα μέχρι τώρα:

-1 Απριλίου 2005 από 8% σε 9%

-15 Μαρτίου 2010 από 9% σε 10%

-1 Ιουλίου 2010 από 10% σε 11%

-1 Ιανουαρίου 2011 από 11% σε 6,5%

Στις 2 τελευταίες περιπτώσεις μάλιστα η ανακοίνωση είχε γίνει 40 μέρες νωρίτερα. Η δεύτερη ήταν η μοναδική φορά που είχαμε αλλαγή στα μέσα του μήνα. Eπομένως θα συνδυάσουμε κάποιες σταθερές αξίες μαζί με το τι έγινε τον Μάρτιο του 2010 για να καταλήξουμε σε κάποια ασφαλή συμπεράσματα και να μη χαλάμε εγκεφαλικά κύτταρα στο φαρμακείο ή στην παραλία.

Το τιμολόγιο πάντως που θα κόψουν στο τέλος του μήνα οι φαρμακοποιοι θα είναι ένα, ενιαίο και αδιαίρετο, όπως σαφώς αναφέρει η σχετική ΠΟΛ 1018/10 σύμφωνα με την οποία αν υπάρξει εφαρμογή των αλλαγών τότε κόβεται τιμολόγια ΜΟΝΟ με τους νέους συντελεστές.

Ενώ και ο ΦΠΑ στην ταμειακή αλλάζει με το νέο δελτίο τιμών που αναμένεται….