Πότε τα λευκά σημάδια στη γλώσσα είναι ανησυχητικό σύμπτωμα

  • Iatropedia
Η γλώσσα σας μπορεί εμφανίζει λευκά σημάδια, όταν υπάρχει μια συσσώρευση ή επίστρωση από βακτήρια και άλλα υπολείμματα στην επιφάνειά της, συνήθως λόγω ήπιας αφυδάτωσης, ασθένειας, ή ξηρότητας του στόματος.

Όταν γίνεται λευκό το άνω στρώμα της γλώσσας ή αν εμφανιστούν λευκές κηλίδες ή μπαλώματα στη γλώσσα, τότε εκτός από λοίμωξη, μπορεί να έχετε κάποιον ερεθισμό, ή χρόνια φλεγμονή της επιφάνειας της γλώσσας.

Ορισμένες λοιμώξεις του στόματος, ιδιαίτερα η στοματική καντιντίαση (από το βακτήριο Candida), χαρακτηρίζονται επίσης από ένα λευκό χρώμα γλώσσα. Αντίθετα, ορισμένες λοιμώξεις, όπως η οστρακιά, μπορεί να δημιουργήσουν κόκκινες κηλίδες στη γλώσσα.

Η φλεγμονή και το λευκό χρώμα στη γλώσσα μπορεί επίσης να οφείλονται σε ξηρότητα ή σε περιβαλλοντικούς ερεθισμούς, όπως το κάπνισμα, και μπορεί να σχετίζονται με την κακή αναπνοή. Η φλεγμονή της γλώσσας είναι γνωστή ως γλωσσίτιδα.

Τα άσπρα “μπαλώματα” στη γλώσσα είναι γνωστά ως λευκοπλακία και θέλουν ιδιαίτερη προσοχή, επειδή μπορεί να είναι προκαρκινικές αλλοιώσεις.

http://www.medicinenet.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιες αποκαλύψεις κάνει η γλώσσα για την υγεία σας

Γιατί η γλώσσα μου δεν είναι κόκκινη;