ΠΟΤΑΜΙ: Ερώτηση στην Βουλή για τους ακτινοφυσικούς στο ΕΣΥ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Το πρόβλημα με τις ελλείψεις ακτινοφυσικών στο ΕΣΥ ήρθε στην επικαιρότητα με αφορμή αφενός την δημοσιότητα που πήρε το θέμα της μεγάλης λίστας αναμονής καρκινοπαθών για ακτινοθεραπεία, αφετέρου την δεδηλωμένη πρόθεση δωρεάς του Ιδρύματος «Σταύρου Νιάρχου» 7 γραμμικών επιταχυντών σε ισάριθμα δημόσια νοσοκομεία και την σύγχυση που δημιουργήθηκε με την ανακοίνωση προσλήψεων ακτινοφυσικών μέσω ΑΣΕΠ...

Ερώτηση σχετικά με την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων ακτινοφυσικών στα δημόσια νοσοκομεία κατέθεσε ο βουλευτής Λάρισας, Κώστας Μπαργιώτας από το ΠΟΤΑΜΙ. Όπως αναφέρει ο κ. Μπαργιώτας, «ο φυσικός ιατρικής – ακτινοφυσικός προσφέρει τις υπηρεσίες του στα εργαστήρια Πυρηνικής Ιατρικής, Ακτινοδιάγνωσης και Ακτινοθεραπείας των νοσοκομείων, έχοντας ως στόχο την αποτελεσματική χρήση των ιοντιζουσών και μη ιοντιζουσών ακτινοβολιών για διαγνωστικούς και θεραπευτικούς σκοπούς. Πάγιο αίτημα της Πανελλήνιας Ένωσης Φυσικών Νοσοκομείου-Ακτινοφυσικών Ιατρικής Δημοσίου Τομέα (ΠΕΦΝΑΙΔΗΤ) προς όλες τις ηγεσίες του υπουργείου Υγείας διαχρονικά, αποτελεί η κάλυψη όλων των αναγκών των Νοσοκομείων του Δημοσίου Τομέα σε ακτινοφυσικούς με μόνιμο προσωπικό. Μάλιστα, τα τελευταία 2 χρόνια η ΠΕΦΝΑΙΔΗΤ, σε στενή συνεργασία με την Ένωση Φυσικών Ιατρικής Ελλάδος (ΕΦΙΕ), έχει χαρτογραφήσει όλες τις κενές οργανικές θέσεις ακτινοφυσικών, τις έχει κοινοποιήσει στο Υπουργείο Υγείας και έχει κάνει επανειλημμένως αιτήματα για την κάλυψή τους.

Συγκεκριμένα, μετά την αναδιάρθρωση των οργανισμών των νοσοκομείων που συνοδεύθηκε με την κατάργηση των κενών, παρέμειναν 124 οργανικές θέσεις Ακτινοφυσικών. Σήμερα οι κενές οργανικές θέσεις Ακτινοφυσικών στα Δημόσια Νοσοκομεία είναι 42, δηλαδή μια στις τρεις εναπομείνασες θέσεις είναι κενή.

Το θέμα της έλλειψης ακτινοφυσικών στα δημόσια νοσοκομεία ήρθε στην επιφάνεια με αφορμή: α) τη δημοσιότητα που πήρε πρόσφατα το θέμα της μεγάλης λίστας αναμονής καρκινοπαθών για ακτινοθεραπεία, β) την δεδηλωμένη πρόθεση δωρεάς του Ιδρύματος «Σταύρου Νιάρχου» 7 γραμμικών επιταχυντών σε ισάριθμα δημόσια νοσοκομεία και γ) τη σύγχυση που δημιουργήθηκε με την ανακοίνωση προσλήψεων ακτινοφυσικών μέσω ΑΣΕΠ, οι οποίες συνδέθηκαν εσφαλμένα με τα Νοσοκομεία όπου επίκειται η δωρεά Νιάρχου, ενώ αφορούσαν σε Νοσοκομεία τα οποία είτε δεν διαθέτουν εργαστήρια ακτινοθεραπείας ή απλά δεν σχετίζονται με τη συγκεκριμένη δωρεά.

Το Ποτάμι ρωτά αν θα καλυφθούν και πότε οι ανάγκες όλων των δημόσιων νοσοκομείων σε ακτινοφυσικούς με μόνιμο προσωπικό, καθώς και αν έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες προσλήψεις ακτινοφυσικών -και πόσες- για την πραγματοποίηση της δωρεάς του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».