Πόσο θα πάει η δαπάνη για φάρμακα το 2015;

  • Iatropedia
Λίγα χρήματα θα χρειαστεί και πάλι να μοιραστούν οι Έλληνες ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ καθώς η φαρμακευτική δαπάνη θα παραμείνει καθηλωμένη.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Μόλις με 2 δις ευρώ θα χρειαστεί να τη βγάλουν και το 2015 οι περίπου 10 εκατ. ασφαλισμενοι του ΕΟΠΥΥ καθώς η δαπάνη για τα φάρμακα παρά τις συνεχέις εκκλήσεις δε θα αυξηθεί.

Μπορεί οι περισσότεροι να μιλούν για ανθρωπιστική κρίση, όμως τρόικα και Βορίδης συμφώνησαν να μείνει και πάλι στα 2 δις ευρώ συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων και των φαρμάκων για τους ανασφάλιστους τα οποία τελικώς υπολογίζονται στα 100 εκατ. ευρώ ετησίως και όχι στα 300 όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί.

Το ποσό φαντάζει μικρό αν σκεφτεί κανείς ότι φέτος οι ασθενείς χρειάστηκε να διπλασιάσουν τη συμμετοχή τους για την αγορά των απαραίτητων φαρμάκων τους καθώς οι περιβόητες ασφαλιστικές τιμές, τα ποσά που δίνει φδηλαδή για αποζημίωση ο ΕΟΠΥΥ, είναι εξαιρετικά χαμηλά.

Πάντως μικρή αύξηση στη χρήση γενοσήμων το τελευταίο διάστημα καταγράφουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας. Μπορεί οι δανειστές μας να απαιτούν η χρήση γενοσήμων να φθάσει κάποια στιγμή στο 60% -στόχος που απέχει πολύ ακόμη από την πραγματικότητα- αλλά ήδη σημειώνεται μια μικρή αύξηση σε σχέση με το παρελθόν.

Ειδικότερα τους τελευταίους μήνες η χρήση γενοσήμων από 19% που ήταν αυξήθηκε στο 25% γεγονός που κάνει τους αρμόδιους να αναθαρρήσουν ότι μπορεί τα πράγματα να βελτιωθούν στη φαρμακευτική δαπάνη.

Γι αυτό άλλωστε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επεξεργάζεται ήδη μέτρα για την ενίσχυση της χρήσης των γενοσήμων και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να δοθούν συγκεκριμένα κίνητρα στους φαρμακοποιούς ώστε να προωθούν τα γενόσημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κάθε ασθενείς και φάκελος! Τι θα ανακοινώσει ο Βορίδης για τους ασφαλισμένους

Ο “μεγάλος αδερφός” μπαίνει στο ΕΣΥ! Τι θα καταγράφει

Τρόικα στο υπ.Υγείας! Τι άλλο θα “κόψει”! Όλη η καυτή ατζέντα

Στον αέρα το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης! Οι νέες οδηγίες Βορίδη για τις συνταγές φαρμάκων