Πόσο κοντά είμαστε σε ένα εμβόλιο για τον Έμπολα;

  • Iatropedia
Η δοκιμή ενός πειραματικού εμβολίου που ανέπτυξαν Καναδοί ερευνητές σε έναν 44χρονο Αμερικανό γιατρό που είχε ενδεχομένως μολυνθεί, δίνει ελπίδες ότι ένα εμβόλιο κατά του φονικού ιού ίσως δεν είναι πολύ μακρυά.

Ο Λιούϊς Ρούμπινσον είχε τρυπηθεί κατά λάθος με μια βελόνα σε ένα κέντρο θεραπείας ασθενών από Έμπολα στην Σιέρρα Λεόνε –ένας από τους συνηθέστερους κινδύνους που αντιμετωπίζουν γιατροί και νοσηλευτές στις περιοχές της Δυτικής Αφρικής που θερίζει ο ιός. Μετά την δοκιμή του πειραματικού εμβολίου VSV-Zebov, ο Αμερικανός δεν δείχνει να έχει ίχνη του φονικού ιού, αναπτερώνοντας τις ελπίδες των επιστημόνων ότι ένας τρόπος αναχαίτισης του Έμπολα ίσως να είναι σύντομα διαθέσιμος.

Αμερικανοί και Καναδοί ειδικοί εξηγούν στην ηλεκτρονική έκδοση της ιατρικής επιθεώρησης JAMA πώς ο γιατρός εκδήλωσε πυρετό, ναυτία, μυϊκό πόνο και ρίγη σχεδόν 14 ώρες μετά την λήψη του εμβολίου εν πτήσει για νοσηλεία σε οργανωμένο νοσοκομείο. Είναι η δεύτερη φορά που χρησιμοποιείται το VSV-Zebov για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης έκθεσης στον ιό. Η πρώτη ήταν το 2009, σε έναν εργαζόμενο σε εργαστήριο στην Γερμανία, αλλά οι παρενέργειες στην περίπτωση εκείνη ήταν λιγότερο σοβαρές.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, από χθες διεξάγεται στην Basee Guinée κλινική δοκιμή του VSV-Zebov επειδή η συγκεκριμένη περιοχή της Γουϊνέας παρουσιάζει τα περισσότερα κρούσματα. Στόχος είναι η αξιολόγηση της δυνατότητος του υπό δοκιμή εμβολίου να αποτρέπει την μόλυνση και να περιορίζει τις «αναζωπυρώσεις» της δράσης του ιού καθώς αυτό θα μπορούσε να ανατρέψει τα πάντα, παρέχοντας στους επιστήμονες για πρώτη φορά την ευκαιρία να τελειώνουν με αυτήν την επιδημία και να προετοιμαστούν για την αντιμετώπιση τυχόν νέων. Ωστόσο οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η επιβίωση του Ρούμπινσον απλώς διευρύνει την γνώση τους σχετικά με τον ιό και δεν επιτρέπει εφησυχασμό καθώς ασφάλεια σημαίνει να μειωθούν τα κρούσματα στο μηδέν.