ΠΟΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ: Μνημόνια και Υγεία δεν μπορούν να συνυπάρχουν

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Συνάντηση των Εκτελεστικών Γραμματειών των Ομοσπονδιών ΟΕΝΓΕ και ΠΟΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ πραγματοποιήθηκε με σκοπό να συζητηθούν θέματα σχετικά με το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τα εργασιακά προβλήματα των γιατρών. Τα μέλη των δύο ομοσπονδιών προσπαθούν να συντονιστούν σε κοινή δράση, με στόχο την στήριξη του Δημόσιου Χαρακτήρα της Υγείας και την αξιοπρέπεια των εργαζόμενων. Μην ξεχνάμε ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γιατρών ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ (ΠΟΣΕΥΠΕΟΠΥΥ- ΠΕΔΥ) έχει εδώ και χρόνια άλυτα προβλήματα...

Όπως σχολιάζει αποκλειστικά στο iatropedia ο πρόεδρος Π. Ψυχάρης:

Η συνάντηση των δύο Ομοσπονδιών των Νοσοκομειακών ιατρών και των ιατρών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) ,  έγινε σε κλίμα συνεργασίας . Έγινε καταγραφή των προβλημάτων.

Οι θέσεις της Ομοσπονδίας των γιατρών της ΠΦΥ στοχεύουν στην πλήρη αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας.

Ο καταστροφέας της δημόσιας υγείας κ. Γεωργιάδης με την καθοδήγηση της κυβέρνησης που υπηρέτησε, άφησε στο ήδη ανεπαρκές πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας σε φάση πλήρους αποδιοργάνωσης. Οι απολύσεις ιατρικού προσωπικού  αποδυνάμωσαν πλήρως τις μονάδες υγείας, με το 40% αυτών να κλείνουν. Οι 5500 ιατροί μειώθηκαν στους 2000 περίπου.

Στη συνέχεια με τον διορισμό επικουρικών ιατρών, έχει ήδη αρχίσει να διαφαίνεται μια προσπάθεια στοιχειώδους αναστήλωσης του συστήματος.

Ελάβαμε δέσμευση από τον υπουργό Υγείας και για προκήρυξη 450 θέσεων μόνιμων γιατρών τον Δεκέμβριο του 2017. Οι απολυμένοι ιατροί περιμένουν μετά από τέσσερα χρόνια την δικαίωση τους, όπως άλλωστε τους είχε υποσχεθεί η τότε αξιωματική αντιπολίτευση που σήμερα είναι κυβέρνηση.

Το ζητούμενο είναι να στελεχώνονται οι μονάδες υγείας (κέντρα υγείας) με γιατρούς , όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων. Στην εποχή της εξιδείκευσης είναι αναγκαίο ο κάτοικος της χώρας μας να βρίσκει το γιατρό που χρειάζεται.

Μεγάλη βαρύτητα πρέπει να δοθεί στον εργαστηριακό τομέα των κέντρων υγείας. Ο δημόσιος χαρακτήρας της υγείας, που είναι μονόδρομος, κατά την άποψη μας, επιβάλει άμεσα να υπάρξει σχεδιασμός για αναβάθμιση των υπαρχόντων εργαστηρίων και την ίδρυση νέων με τον πιο σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Αυτό θα εξοικονομίσει ένα τεράστιο ποσό από τον κρατικό προϋπολογισμό που σήμερα πηγαίνει κατευθείαν στον κρατικοδίαιτο μεγάλο ιδιωτικό τομέα.

Η υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό και επικροτούμε την θεσμοθέτηση της υγειονομικής κάλυψης όλου του ανασφάλιστου πληθυσμού της χώρας. Χρειάζονται όμως και άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες, για να διαφανεί πλήρως  η αποτελεσματικότητα ενός συστήματος υγείας.

Η θέση της Ομοσπονδίας μας είναι ότι, μνημόνια και υγεία δεν μπορούν να συνυπάρχουν.

Ζητήματα που έχουν σχέση με το εργασιακό καθεστώς του προσωπικού, πρέπει να επιλύονται άμεσα. Δεν νοείται να υπάρχουν σήμερα απλήρωτοι ιατροί σε ένα σύστημα που με υπεράνθρωπες προσπάθειες στηρίζουν. Η επισφαλής εργασία των επικουρικών ιατρών πρέπει να γίνει ασφαλής με τακτική μισθοδοσία θεσμοθετημένη. Απλήρωτοι ιατροί  που επέστρεψαν μετά από δικαστικές αποφάσεις, πρέπει να ενταχθούν στο σύστημα τακτικής μισθοδοσίας. Οι εφημερίες και η αποζημίωση τους , τα ωράρια εργασίας και οι συνθήκες του περιβάλλοντος χώρου εργασίας, είναι ζητήματα που πρέπει άμεσα να λυθούν.