Πόσα θα παίρνουν πλέον οι γιατροί μετά την περικοπή στα ειδικά μισθολόγια!

  • Iatropedia
Μετά από αλλεπάλληλες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις φαίνεται πως η τρικομματική κυβέρνηση συγκλίνει στο να περισταλούν κοντά στο 13% οι μισθοί των νοσοκομειακών γιατρών στο πλαίσιο της μείωσης των ειδικών μισθολογίων. Πόσα παίρνει σήμερα άραγε ένας γιατρός και πόσα θα πάρει μετά τη νέα περικοπή; Διαβάστε αναλυτικά τους μισθούς πριν και μετά αλλά και τις αντιδράσεις των νοσοκομειακών γιατρών που ξεκίνησαν κινητοποιήσεις.

Μπορεί στο παρελθόν ένα από τα πιο ιδανικά επαγγέλματα να ήταν αυτό του γιατρού γιατί εκτός από κοινωνικό κύρος προσέφερε και χρήματα, τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει άρδην. Σε εποχές μνημονίου και τρόικας οι γιατροί μετά από τις περικοπές που έχουν υποστεί και αγγίζουν το 40% θα υποστούν νέο κούρεμα της τάξης του 13% όπως όλα δείχνουν.

Ποιες είναι οι σημερινές αποδοχές των γιατρών και πόσα θα παίρνουν μετά το ψαλίδισμα του 13%;

Με βάσει έναν απλό υπολογισμό με 4 έως 5 εφημερίες το μήνα οι γιατροί εισπράττουν:

Ένας διευθυντής περίπου 2000 ευρώ ενώ με τη νέα μείωση θα φθάσει τα 1740 ευρώ.

Ο επιμελητής Α παίρνει σήμερα κοντά στα 1850 ευρώ και πλέον θα στερηθεί πάνω από 200 ευρώ και θα παίρνει περίπου 1609 ευρώ.

Ένας επιμελητής Β έχει αποδοχές κατά μέσο όρο1600 ευρώ και θα περιορισθεί στα 1392 ευρώ.

Όσο για τον ειδικευόμενο τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα καθώς από τα 1350 ευρώ που παίρνει σήμερα θα αναγκαστεί να ζει με 1174 ευρώ.

Όλα αυτά βέβαια χωρίς να υπολογίσει κανείς και τις υπόλοιπες απώλειες καθώς η κυβέρνηση προωθεί για τους περίπου 200.000 υπαλλήλους των ειδικών μισθολογίων από του χρόνου να τους κόψει και τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και το επίδομα αδείας.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί πάντως δε φαίνεται πως θα καθίσουν με σταυρωμένα τα χέρια καθώς ήδη ξεκίνησαν έναν κύκλο κινητοποιήσεων ο οποίος ξεκινά με στάσεις εργασίας και όχι με απεργίες προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν περαιτέρω οι ασθενείς που ούτως ή άλλως ζουν έναν Γολγοθά.

Όπως σημειώνει στο iatropedia ο Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας: “δε δεχόμαστε περικοπή ούτε 1 ευρώ και δε διαπραγματευόμαστε με το υπουργείο οικονομικών. Σήμερα κάνουμε διάβημα διαμαρτυρίας στο υπουργείο οικονομικών για να διαμηνύσουμε ακριβώς αυτά τα πράγματα, “κάτω τα ξερά σας από τους μισθούς των ανθρώπων που υπηρετούν στην υγεία”!

Να σημειωθεί ότι η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας εξήγγειλε για σήμερα στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τη λήξη της βάρδιας, ενώ καλεί τους γιατρούς σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Οικονομικών.

Δήμητρα Ευθυμιάδου