Πόσα παίρνει ένας γιατρός του ΕΟΠΥΥ για μια επίσκεψη; Γιατί αποχωρούν από τον Οργανισμό

  • Iatropedia
Μπορεί η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να διαψεύδει ότι αποχωρούν μαζικά πια οι γιατροί από τον Οργανισμό, τα στοιχεία όμως που δίνουν στη δημοσιότητα οι γιατροί είναι αποκαλυπτικάτόσο για τις αποχωρήσεις όσο και για τα χρήματα που παίρνουν για κάθε επίσκεψη.

Κοντά στους 1500 γιατρούς φαίνεται να έχουν αποχωρήσει ήδη από τον ΕΟΠΥΥ εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης στις πληρωμές που μετρούν ακόμη από το 2010!

Ένας γιατρός του ΕΟΠΥΥ εισπράττει σήμερα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ένωσης των ιατρών του ΕΟΠΥΥ, περίπου 6,5 ευρώ για κάθε ασθενή. Ένα ποσό το οποίο μάλιστα το παίρνει με μεγάλη καθυστέρηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότιο ΕΟΠΥΥ οφείλει μόνο για το 2012, 300 εκ. ευρώ και για τα έτη 2010 και 2011 πάνω από 1 Δις στον κλάδο. Γι αυτό και πολλοί γιατροί στους περισσότερους νομούς της χώρας έχουν αποφύγει να συμβληθούν με τον οργανισμό. Αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν κανονικά της επίσκεψή τους σε δερματολόγους, παιδιάτρους, ψυχιάτρους, νευρόλόγους και άλλες ειδικότητες που απουσιάζουν από τον ΕΟΠΥΥ.

Βέβαια στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και στον ΕΟΠΥΥ η εικόνα είναι διαφορετική. Μάλιστα άλλα λέει ο υπουργός και άλλα λέει λίγο αργότερα ο υφιστάμενός του πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ σχετικά με τις αποχωρήσεις γιατρών από τον Οργανισμό.

Μια διαφορετική εικόνα παρουσίασαν ο αναπληρωτής υπουργός Μάριος Σαλμάς και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος σχετικά με το αν φεύγουν οι όχι γιατροί συμβεβλημένοι από τον ΕΟΠΥΥ. Μια εικόνα που ενδεχομένως να δείχνει και την έλλειψη οργάνωσης και συντονισμού που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο σύστημα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μ.Σαλμάς ερωτηθείς σχετικά παραδέχτηκε ότι οι γιατροί φεύγουν από το σύστημα γιατί σιγά σιγά λήγουν οι συμβάσεις τους και πλέον κανείς δεν μπορεί να τους κρατήσει.

Αιτία κυρίως οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ καθώς τους οφείλονται χρήματα από επισκέψεις ακόμη από το 2010 και από τα Ταμεία που εντάχθηκαν στον ενιαίο φορέα.

Από την άλλη ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ έχει τελείως διαφορετική άποψη από τον προϊστάμενό του υπουργό.

Επισημαίνει ότι όχι μόνο δε φεύγουν οι γιατροί αλλά αντίθετα εκκρεμούν και αμέτρητες αιτήσεις για ένταξη. «Ο συνολικός αριθμός των γιατρών του ΕΟΠΥΥ σήμερα ανέρχεται περίπου σε 12.000. Οι συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ ανέρχονται σήμερα 10/01/2013 σε 5.500 περίπου και όχι 4.000 όπως λανθασμένα αναφέρονται στα διάφορα δημοσιεύματα. Είναι γνωστό σε όλους ότι όχι μόνο δεν υπάρχει κύμα αποχώρησης συμβεβλημένων ιατρών, αντιθέτως εκκρεμούν εκατοντάδες αιτήσεις ιατρών προκειμένου να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ» σημειώνει ο κ.Παπαγεωργόπουλος.

Βέβαια ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ παραδέχεται ότι σε αρκετούς νομούς απουσιάζουν ειδικότητες γιατρών.

Δήμητρα Ευθυμιάδου