Πόσα φάρμακα αποσύρθηκαν ήδη από την ελληνική αγορά;

  • Iatropedia
Διπλάσιος είναι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια ο αριθμός των φαρμάκων που αποσύρθηκαν από την ελληνική αγορά κυρίως λόγω της τιμολογιακής πολιτικής που έχει ακολουθηθεί. Τι αποκάλυψε ο πρόεδρος του ΕΟΦ σε συνέδριο για τα γενόσημα φάρμακα.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Αυξάνονται μέρα με την ημέρα οι αιτήσεις από φαρμακευτικές εταιρείες για την απόσυρση φαρμάκων από την ελληνική αγορά. Είναι ενδεικτικό σύμφωνα με τα όσα είπε στην ομιλία του σε συνέδριο για τα γενόσημα ο Πρόεδρος του ΕΟΠΦ Γιάννης Τούντας, ότι οι αιτήσεις για απόσυρση φαρμακευτικών προϊόντων το 2012 ήταν 223, τελικά αποσύρθηκαν 203. Από αυτά που εξαφανίστηκαν τελικά από την Ελλάδα, τα 25 ήταν αναντικατάστατα ενώ με 3-4 δημιουργήθηκε θεραπευτικό πρόβλημα για ασθενείς γι αυτό εισήχθησαν μέσω του ΙΦΕΤ. Να σημειωθεί ότι οι εισαγωγές μέσω ΙΦΕΤ γίνονται συνήθως σε τριπλάσιες τιμές.

Πάντως το 2011 99 φάρμακα βγήκαν από την ελληνική αγορά ενώ ήδη μέσα στο 2013 κατατέθηκαν 25 αιτήσεις για απόσυρση φαρμάκων.

Στο μεταξύ καμπανάκια για τις επιπτώσεις της ακολουθούμενης φαρμακευτικής πολιτικής στη φαρμακοβιομηχανία κρούουν οι επικεφαλής του κλάδου στο ίδιο συνέδριο για τα γενόσημα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), Κωνσταντίνο Φρουζή, ο κλάδος χρειάζεται κίνητρα για να διατηρήσει τις επενδύσεις και την απασχόληση , καθώς υπάρχουν εταιρείες που ήδη αποσύρονται και οι σχετικές αποφάσεις δεν είναι εύκολα αναστρέψιμες.

Για απώλεια 50% της τιμής των γενοσήμων και λάθη στην τιμολόγηση, που θέτουν υπό αμφισβήτηση τους λόγους που οδηγεί και τις ελληνικές εταιρείες σε εγχώριες επενδύσεις, έκανε λόγο ο Θεόδωρος Κωλέττης, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας.

Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι διεθνής φαρμακευτική εταιρεία, που διαθέτει στην ελληνική αγορά 2 αναντικατάστατα φάρμακα για σπάνιες παθήσεις, αποχωρεί και τα εν λόγω σκευάσματα θα πρέπει να εισάγονται μέσω ΙΦΕΤ, με πολλαπλάσιο κόστος.

Μάλιστα, ο κ. Φρουζής έβαλε εναντίον της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας που τελικά απουσίαζε από το συνέδριο χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την απόφαση να λείπουν από εκδηλώσεις που στοχεύουν στην ανάπτυξη. «Μάλλον οι κυβερνητικοί παράγοντες προσμένουν ανάπτυξη μόνο από το τουρισμό. Τώρα άρχισαν να ασχολούνται με τα γενόσημα επειδή τους το είπε η τρόικα», είπε χαρακτηριστικά.