Πόσα χρήματα χάνει η Ελλάδα από κλινικές μελέτες! Το χαμένο ρευστό και η ρύθμιση Βορίδη

  • Iatropedia
Υπόσχεση στις φαρμακευτικές εταιρείες πως σύντομα θα υπάρχει νομοθετική ρύθμιση που θα διευκολύνει τις κλινικές μελέτες με φάρμακα στα δημόσια νοσοκομεία έδωσε ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Η αγορά άλλωστε εδώ και καιρό περιμένει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο ώστε να μπορούν να γίνουν κλινικές μελέτες όπως σε ολόκληρο τον πλανήτη. Μια διαδικασία που θα δώσει και ρευστό στα δημόσια νοσοκομεία καθώς εισπράττουν συγκεκριμένα ποσά όταν γίνονται μελέτες στις υποδομές τους.

Και το ζήτημα είναι πως ενώ η χώρα μας θα μπορούσε να εισπράττει μόνο από τις κλινικές μελέτες ακόμη και 400 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο τελικά καταφέρνει μετά βίας να εισπράξει μόνο 80 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Μάλιστα σύμφωνα με τις προβλέπεις της αγοράς η φετινή χρονιά λόγω γραφειοκρατίας δεν αναμένεται να φέρει στο ΕΣΥ πάνω από 30 εκατομμύρια Ευρώ.

Και να σκεφτεί κανείς πως μόλις πριν λίγους μήνες η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί πως θα συσταθεί ειδική επιτροπή με την συμμετοχή εκπρόσωπων του υπουργείου υγείας και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) στην οποία θα συμμετείχε και εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, ώστε να καταρτισθεί το θεσμικό πλαίσιο κλινικών ερευνών.

Από τότε μέχρι τώρα φαίνεται πως κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι…

Να σημειωθεί πως στο εξωτερικό τα νοσοκομεία δίνουν σχεδόν…μάχη για το ποια θα συμμετάσχουν σε προγράμματα κλινικών μελετών καθώς και αυξάνουν τα έσοδά τους και οι ασθενείς τους μπορούν να μπουν σε πρωτόκολλα για δοκιμές φαρμάκων όταν δεν υπάρχει καμία διαθέσιμη θεραπεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Απίστευτο: Άδειασαν από τρόφιμα τα ψυγεία στο ΚΑΤ και στο Κέντρο Αποκατάστασης!

Η ακτινογραφία του ΕΣΥ δια χειρός εργαζομένων! Δείτε τα κενά και τις ελλείψεις

Πως με τη μέθοδο του CSI θα αποκαλυφθεί η ταυτότητα του σκελετού της Αμφίπολης!

Δείτε ποια φάρμακα λείπουν από τα φαρμακεία! Πλήρης κατάλογος