Πως το μνημόνιο βλάπτει την ψυχή! Δραματική αύξηση της κατάθλιψης στα χρόνια της κρίσης

  • Iatropedia
Μέρα μέρα όλο και χειρότερες είναι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης για τον ελληνικό πληθυσμό καθώς πλέον οι ειδικοί καταγράφουν δραματική αύξηση των καταθλιπτικών επεισοδίων

Κατά 50% σε σχέση με το 2011 αυξήθηκαν τα μείζονα καταθλιπτικά επεισόδια στη χώρα μας για το 2013, γεγονός που καταδεικνύει τις δραματικές επιπτώσεις των μνημονίων στον ελληνικό πληθυσμό.

Μελέτη του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) του Πανεπιστημίου Αθηνών που πραγματοποιήθηκε σε τυχαίο αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού το Μάιο του 2013, έδειξε ότι η μηνιαία επικράτηση της μείζονος κατάθλιψης, εκείνης δηλαδή που χρήζει άμεσα θεραπείας, ανέρχεται για το 2013 σε ποσοστό 12,3% του ελληνικού πληθυσμού.

Με βάση τα στοιχεία των ερευνητών συγκριτικά με το 2011, περίπου 12 στους 100 κατοίκους της χώρας βρέθηκαν να πληρούν τα κλινικά κριτήρια της μείζονος κατάθλιψης.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο ποσοστό του 2011 (8,2%), το ποσοστό του 2013 άγγιξε το 12,3%, και είναι εμφανές ότι παρουσιάζει ποσοστιαία αύξηση 50%.

Η νέα έρευνα επιβεβαιώνει προηγούμενες μελέτες του ΕΠΙΨΥ που αποτυπώνουν μια συνεχή και ανησυχητική αύξηση της μείζονος κατάθλιψης στον ελληνικό πληθυσμό, από 3,3% το 2008 σε 6,8% το 2009 και 8,2% το 2011.

Από τα δεδομένα της έρευνας του 2013 προκύπτει ότι οι ομάδες του πληθυσμού στις οποίες καταγράφηκε μεγαλύτερη επικράτηση της κλινικής μείζονος κατάθλιψης ήταν οι γυναίκες, οι ηλικιακές ομάδες των 35-44 και των 55-64 ετών, τα άτομα με χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο, τα άτομα με εισόδημα 0-400 ευρώ, οι άνεργοι και οι υποαπασχολούμενοι.

Ειδικότερα οι γυναίκες φαίνεται πως πλήττονται από κατάθλιψη σε μεγαλύτερο ποσοστό (15,6%) σε σχέση με τους άνδρες (9%). Επίσης η επικράτηση της κατάθλιψης παρουσιάζεται υψηλότερη στα άτομα με χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο (20,9%) και μικρότερη σε αυτά με ανώτερο/ανώτατο εκπαιδευτικό επίπεδο (7,2%).

Σε ότι αφορά στο εισόδημα, ο ένας στους δύο Έλληνες (50%) με οικογενειακό εισόδημα χαμηλότερο των 400 ευρώ πληροί τα κριτήρια της μείζονος κατάθλιψης ενώ σχετικά με την εργασιακή κατάσταση, οι άνεργοι σε ποσοστό 19,8% βρέθηκαν να πληρούν τα διαγνωστικά κριτήρια της μείζονος κατάθλιψης, ποσοστό υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο των ατόμων που εργάζονται (9,8%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έρχονται νέοι κανόνες και φραγμοί για φάρμακα 5 βασικών ασθενειών! Ποιες είναι

Όταν οι ιδέες πληρώνονται και στην εποχή της κρίσης! Πως θα κερδίσετε 50.000 ευρώ

Ο Άδωνις στην Αυστρία, οι εργαζόμενοι στην αγωνία! Γιατί καθυστερεί το σχέδιο για τον νέο ΕΟΠΥΥ

Αποκάλυψη: Τα λογιστικά του ΕΟΠΥΥ σε ιδιώτες με απ' ευθείας ανάθεση και διαδικασίες εξπρές!