Πως θα ενταχθούν στα νοσοκομεία οι καθηγητές που μετακινούνται. Όλο το σχέδιο

  • Iatropedia
Ειδική εκπαίδευση στα …νοσοκομεία θα πρέπει να περάσουν οι γιατροί και οι άλλοι επαγγελματίες της υγείας που επί χρόνια εργάζονταν στον τομέα της εκπαίδευσης και ήταν ενταγμένοι στο υπουργείο Παιδείας. Ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί για όσους μεταφερθούν από το υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Υγείας.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Με μικρή καθυστέρηση θα ενταχθούν στο ΕΣΥ οι καθηγητές που μπήκαν σε διαθεσιμότητα και θα μεταφερθούν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι οι γιατροί, νοσηλευτές, ακτινολόγοι, οδοντοτεχνίτες, οδοντίατροι αλλά και πολλοί άλλοι με παραϊατρικά επαγγέλματα που θα μπούνε σε καθεστώς κινητικότητας θα παραμείνουν για μικρό χρονικό διάστημα στον «πάγο» με το 75% του μισθού τους. Όχι πάνω από 2 μήνες με βάση τις εκτιμήσεις. Τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας επιχειρούν να λύσουν όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες ώστε η μετάβαση να είναι άμεση.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς περίπου 1400 άτομα από τα συνολικά 2000 που θα τεθούν άμεσα σε κινητικότητα από το υπουργείο παιδείας θα μεταβούν στον τομέα της Υγείας. Ωστόσο δεν είναι εκεί το ζήτημα. Οι εργαζόμενοι θα περάσουν σε πρώτη φάση από διαδικασία αξιολόγησης για να αξιοποιηθούν ενώ στη συνέχεια θα υπάρξει και διάστημα που θα εκπαιδευτούν μέσα στα νοσοκομεία. Άλλωστε όσοι ανήκαν στο υπουργείο Παιδείας και ήταν από γιατροί μέχρι νοσηλευτές και οδοντοτεχνίτες, θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα του τομέα της Υγείας καθώς μέχρι σήμερα απασχολούνταν με εκπαιδευτικό έργο.

Η όλη διαδικασία πάντως φαίνεται να χαροποιεί τον Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος ευελπιστεί να καλύψει κάποια κενά στο ΕΣΥ.

Από την πλευρά του ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας με επιστολή του στον υπουργό Υγείας έθεσε και το θέμα της αξιοποίησης των γιατρών που προέρχονται από την Παιδεία, στον ΕΟΠΥΥ αλλά και στις επιτροπές ΚΕΠΑ. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά: «θέλαμε να θέσουμε υπόψιν την δυνατότητα αξιοποίησης των συναδέλφων μας είτε σε Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ, είτε έπειτα από την απαιτούμενη εκπαίδευση στις επιτροπές των ΚΕΠΑ, είτε σε κάποιο άλλο τομέα του Υγειονομικού χώρου. Θα μπορούσαν πραγματικά να συνεισφέρουν ουσιαστικά σε τομείς της Υγείας, οι οποίοι βρίθουν ελλείψεων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έρχεται μίνι κινητικότητα και στους γιατρούς! Ποιοι θα αλλάξουν νοσοκομείο

Έρχονται συγχωνεύσεις και λουκέτα και στις μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ!

Ρευστό στους γιατρούς από τον ΕΟΠΥΥ!

Πρώτοι σε ηπατίτιδα αλλά χωρίς φάρμακα.

Μειώνεται η ταλαιπωρία για τις εξωσωματικές! Που ξεκινούν νέες επιτροπές έγκρισης στον ΕΟΠΥΥ