Πώς θα απαλλαγείτε από τα αντιαισθητικά λακουβάκια στο πλάι της μύτης

  • Iatropedia
Είναι ένα πολύ συχνό αισθητικό αλλά και λειτουργικό πρόβλημα. Στα πλάγια της μύτης παρουσιάζονται λακκούβες σε άλλους μεγαλύτερες κι βαθύτερες και σε άλλους μικρότερες.

Μπορεί να είναι ένα φυσικό χαρακτηριστικό της μύτης, μπορεί όμως να έχει προέλθει και από προηγούμενη επέμβαση ρινοπλαστικής. Από αισθητική άποψη δημιουργεί σκιάσεις στα πλάγια τοιχώματα, στο en face, επομένως η κορυφή της μύτης δεν αναδεικνύεται.

Το σοβαρότερο είναι πως προκαλεί σημαντική δυσχέρεια ρινικής αναπνοής. Κατά την εισπνοή δημιουργείται στροβιλισμός του αέρα, οι λακκούβες αυτές υποχωρούν περισσότερο και κλείνει η είσοδος της μύτης. Τα περιστατικά αυτά είναι πολλά και οι μελέτες δείχνουν ότι τουλάχιστο το 50% των προβλημάτων δυσχέρειας ρινικής αναπνοής οφείλεται στο φαινόμενο αυτό και μόνο το 30% στο στραβό ρινικό διάφραγμα.

Έτσι, λοιπόν, όποιος εξετάζεται για προβλήματα στην αναπνοή του, για δύσπνοια, για προβλήματα ροχαλητού και άπνοιας, πρέπει απαραιτήτως να εξετάζεται και για προβλήματα ανεπάρκειας του πλάγιου τοιχώματος της μύτης ή αλλιώς ανεπάρκειας των ρινικών βαλβίδων, όπως λέγονται επιστημονικά. Εάν δεν γίνει σωστή προεγχειρητική μελέτη, ώστε να εντοπιστεί το πρόβλημα στην περιοχή των ρινικών βαλβίδων, και γίνει απλώς επέμβαση στο διάφραγμα, τότε δεν θα έχουμε επιτυχία.

Πώς γίνεται η διόρθωση;

Η λύση για την ανεπάρκεια του πλάγιου ρινικού τοιχώματος είναι χειρουργική.

Με τοπική ή ολική αναισθησία, ανάλογα με τον σχεδιασμό της συνολικής επέμβασης, τοποθετούνται μικρά χόνδρινα ελαστικά μοσχεύματα στις λακκουβίτσες αυτές κι έτσι όχι μόνο βελτιώνεται το σχήμα εξωτερικά, αλλά και (κυρίως) ελευθερώνεται η αναπνοή. Τα μοσχεύματα προέρχονται από τον ίδιο ασθενή.

Η διάρκεια της επέμβασης είναι μισή ώρα και δεν χρειάζονται ταμπόν ή γάζες.

Αργυρώ Κυπραίου, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Αν. Διευθύντρια στο νοσοκομείο Μετροπόλιταν

Μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Πλαστικής Χειρουργικής Προσώπου

Επικοινωνία

Μπουμπουλίνας 31-33, Πειραιάς, τηλ. 210 4523738, 6932200011

mail: kypraiou@faceanatomy.gr

www.faceanatomy.gr,

https://www.facebook.com/profile.php…

http://www.youtube.com/channel/UCYLvcbEUyLQ2Jj4MEzHHvqQ

http://akypraiou.wordpress.com/

http://faceanatomykypraiou.blogspot.gr/

https://sites.google.com/site/faceanatomykypraiou/

https://plus.google.com/104548885699567502745/posts