Πως σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν το λανθάνον έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ;

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
εοπυυ
Το ερώτημα αυτό έθεσε στην Βουλή ο βουλευτής Λάρισας, Κώστας Μπαργιώτας, από το ΠΟΤΑΜΙ με το σκεπτικό ότι οι υπάρχοντες πόροι του υπερταμείου σύντομα στερεύουν και τα Ταμεία του κλάδου συντάξεων δεν αποδίδουν τις εισφορές Υγείας στον ΕΟΠΥΥ.

Ο κ. Γιώργος Σταθάκης ανακοινώνει ρυθμίσεις για την εξόφληση των χρεών του Δημοσίου προς ιδιώτες, ύψους 5,5 δισ. ευρώ. Αλλά την ίδια ώρα, πέντε ασφαλιστικά Ταμεία βρίσκονται σε αδυναμία και …άρνηση να αποδώσουν τις εισφορές Υγείας στον ΕΟΠΥΥ με αποτέλεσμα ο Οργανισμός να μην μπορεί να πληρώσει τους παρόχους του. Όπως λέει ο κ. Μπαργιώτας «για τα ασφαλιστικά ταμεία ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ και ΤΑΥΤΕΚΩ το ποσό των οφειλών ξεπερνά για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο τα 2,25 δισ. ευρώ. Οι αποδοθείσες μηνιαίες εισφορές ανέρχονται σε 193 εκατ. και 194 εκατ. ευρώ, ενώ θα έπρεπε να ήταν σε μηνιαία βάση στα 347,5 εκατ. ευρώ».

Οι οφειλές των ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ είναι στην πραγματικότητα κρυφό έλλειμμα για τους ασφαλιστικούς φορείς που πλήττουν τη βιωσιμότητά τους, καθώς, εάν αποπλήρωναν σήμερα τα 2,25 δισ. ευρώ, δεν θα ήταν σε θέση να πληρώσουν συντάξεις. Μάλιστα, το χρέος βαίνει αυξανόμενο αντί μειούμενο, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, παρά την αύξηση των εισφορών ασθένειας στις κύριες συντάξεις από 4% σε 6% που επέβαλε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. από τον Ιούνιο του 2015. Συνεκδοχικά, το έλλειμμα μεταφέρεται στον ΕΟΠΥΥ, δεδομένου ότι ελλείψει ρευστότητας ο Οργανισμός δεν είναι σε θέση να αποπληρώνει στην ώρα τους τις δαπάνες περίθαλψης των ασφαλισμένων στις οποίες συμμετέχει το κράτος.

Ο βουλευτής Λάρισας με το Ποτάμι, κ. Κώστας Μπαργιώτας, ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς πως σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν το λανθάνον έλλειμμα, εάν θα υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση προς τα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης και από πού θα αντληθούν οι πόροι. Επίσης, εάν εξετάζουν το ενδεχόμενο πρόσθετων περικοπών συντάξεων ή αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών και εάν θα υπάρξει άμεσα πρόσθετη χρηματοδότηση προς τον ΕΟΠΥΥ.

Επίσης, εάν αληθεύει ότι, παρά την αύξηση των εισφορών ασθένειας στις κύριες συντάξεις από 4% σε 6% που επέβαλε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. από τον Ιούνιο του 2015, το χρέος βαίνει διαρκώς αυξανόμενο αντί μειούμενο.