Πως προειδοποιεί η βρογχίτιδα;

  • Iatropedia
Η βρογχίτιδα χαρακτηρίζεται από έντονο βήχα και πολλά φλέγματα. Μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια σε ορισμένες περιπτώσεις. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί τα αίτια και τις μορφές της βρογχίτιδας

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Η βρογχίτιδα είναι μια φλεγμονή των βρόγχων, των αεραγωγών που μεταφέρουν τον αέρα στους πνεύμονές σας. Προκαλεί βήχα που συχνά δημιουργεί βλέννα, καθώς και δυσκολία στην αναπνοή, συριγμό και σφίξιμο στο στήθος .

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι βρογχίτιδας: οξεία και χρόνια.

Η χρόνια βρογχίτιδα είναι ένας τύπος χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας . Εξαιτίας της φλεγμονής των βρόγχων παράγεται πολλή βλέννα. Αυτό οδηγεί σε βήχα και δυσκολία αναπνοής.

Το κάπνισμα είναι η πιο συχνή αιτία. Επίσης, η εισπνοή σκόνης για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί επίσης να προκαλέσει χρόνια βρογχίτιδα. Η θεραπεία θα βοηθήσει τα συμπτώματά σας, αλλά η χρόνια βρογχίτιδα είναι μια μακροχρόνια κατάσταση που επανέρχεται ή δεν θεραπεύεται ποτέ εντελώς.

Οι ίδιοι ιοί που προκαλούν κρυολόγημα και γρίπη είναι η πιο κοινή αιτία της οξείας βρογχίτιδας. Αυτοί οι ιοί εξαπλώνονται μέσω του αέρα. Μπορούν επίσης, να μεταδίδονται μέσω φυσικής επαφής (για παράδειγμα, μέσω χεριών που δεν έχουν πλυθεί).

Η οξεία βρογχίτιδα διαρκεί από λίγες ημέρες έως 10 ημέρες. Ωστόσο, ο βήχας μπορεί να διαρκέσει για αρκετές εβδομάδες μετά τη μόλυνση.

Αρκετοί παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο για οξεία βρογχίτιδα. Η έκθεση σε καπνό τσιγάρου (συμπεριλαμβανομένου το παθητικό κάπνισμα), η σκόνη, οι αναθυμιάσεις, οι ατμοί και η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Οι περισσότερες περιπτώσεις οξείας βρογχίτιδας υποχωρούν μέσα σε λίγες ημέρες.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr